Syömishäiriökeskuksen osastohoitoon on alusta saakka kuulunut itsenäisen toimimisen harjoittelemisen vaihe, jolloin potilaamme on voinut asua harjoitusasunnossamme ja käydä osastolla harvennetusti. Tätä toimintoa olemme kutsuneet päiväpotiluudeksi ja sitä on toteutettu osaston muun toiminnan sisällä. Idea päiväosastovaiheesta hoidossa syntyi havainnostamme, että tiiviin kokovuorokausihoidon ja harvajaksoisen avohoidon väliin tarvitaan sellainen hoidon vaihe, jossa voidaan kehittää juuri niitä itsenäisen selviytymisen ja vastuunkannon taitoja, joita tarvitaan osastohoidon päätyttyä.
Päiväosastovaiheen toteuttaminen muun osastohoidon lomassa näytti kuitenkin asettavan omat haasteensa, sillä paranemisessaan pidemmälle ehtineet kokivat osaston käytännöt liian rajoittavina. Päiväosastovaiheessa olevien kun oli noudatettava samoja perussääntöjä osastolla ollessaan kuin huonokuntoisempien, vielä tiivistä osastohoitoa tarvitsevien potilassisarustensa. Tämä ei aina palvellut parhaalla mahdollisella tavalla heidän edistymistään, vaikka heillä olikin lisäksi oma yksilöllinen hoitosuunnitelmansa ja reilusti enemmän vapauksia, kuin osastolla olijoilla.
Nämä useiden vuosien varrella tehdyt havainnot johtivat siihen, että syksyllä 2019 Syömishäiriökeskuksessa alettiin suunnitella ja kokeilla erillistä päiväosastotoimintaa, joka pääsee alkamaan todenteolla nyt syksyllä 2020 uusien päiväosastotilojemme valmistumisen myötä.

Päiväosastollemme siirrytään tyypillisesti osastohoidon jatkovaiheena, mutta sinne voi tulla myös ilman aikaisempaa hoitoa Syömishäiriökeskuksessa. Syitä, joissa Syömishäiriökeskuksen päiväosastolle tullaan ovat esimerkiksi:
- Itsenäisen arjessa selviytymisen harjoitteleminen pitkän osastohoidon jälkeen
- Syömishäiriöstä toipuva on muuttamassa ensimmäistä kertaa omilleen ja harjoittelee pienin askelin omassa varassaan selviytymistä
- Henkilö on sairastunut nuorena eikä hänellä ole kokemusta yksin elämisestä ja nyt aikuisena täytyy harjoitella itsenäisen elämän taidot kuntoon
- Ruuanvalmistus tuntuu vaikealta, käsi hivuttautuu aina kevyttuotteiden suuntaan. Henkilö valmistaa aina niin sanottuja ”turvallisia” ruokia, vaikka mieli haluaisikin jotain uutta tai vaihtelua
- Tarve ja halu olla hetken jossain, missä omia tuntemuksia ei tarvitse selitellä, vaan syömishäiriötä ymmärretään. Halu löytää turvallinen paikka keskustella ammattilaisen kanssa, saada vertaistukea ja kehittää omaa vastuunkantokykyä
Päiväosaston tarkoitus on helpottaa siirtymistä itsenäiseen elämään ja/tai rakentaa toimivia rutiineja arjen hallinnan tueksi. Päiväosasto tarjoaakin hyvän mahdollisuuden harjoitella arjen askareita ja toimia, kuten ruuanlaittoa, siivoamista, aikatauluttamista, asioimista ja terveyttä edistävää liikuntaa. Toipujalla on myös mahdollisuus kokeilla itselleen haastavia asioita ohjatussa ja turvallisessa ympäristössä. Jokaisella onkin aina myös henkilökohtainen kuntoutussuunnitelma, joka on laadittu yhdessä ohjaajan kanssa. Kuntoutumista tukevat myös erilaiset ryhmät, joiden sisältöihin päiväosaston asiakkailla on mahdollisuus vaikuttaa. Lisäksi jokaisella on mahdollisuus yksilökeskusteluihin.

Päiväosasto ei ole vain fyysinen paikka, vaan päiväosasto on ryhmä ja yhteisö, jossa pääpaino on kuntoutuksella. Yhteisö rakentaa yhdessä ohjaajan tuella päiväosaston säännöt, viikko-ohjelman ja suunnitelman viikon ruuista. Asioita harjoitellaan yhdessä ja toisia kannustetaan haasteiden edessä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kuntoutuja ottaisi vastuun toisen toipumisesta omille hartioilleen, vaan sitä, että asioista voidaan puhua toisiinsa luottaen.
Hoito päiväosastolla perustuu vapaaehtoisuuteen, motivaatioon parantua, luottamukseen henkilökunnan ja asiakkaan välillä sekä haluun ottaa vastuu omasta kuntoutumisestaan. Päiväosastolla oleva asiakas onkin sellaisessa vaiheessa, että hän osaa ja haluaa nimetä omia haasteitaan sekä on jo selättänyt riittävästi parantumista estävän toipumisen pelkonsa. Vaikeampia päiviä toki varmasti mahtuu mukaan, mutta toipumisen hyvät puolet ja tärkeys toimivat mielessä suuntaa antavana majakkana.

Kuntoutus- ja hoitoyksikköön verrattuna vapaamman Päiväosaston toiminta tuo mukanaan potilaalle myös enemmän vastuuta. Hänen tulee nimittäin kyetä ruokailuun ja ruuanlaittoon yhdessä muiden kanssa. Lisäksi oman ruuan annostelussa ja syömisessä tulee riittää vähäinen tuki. Koska aikaa vietetään tiiviisti yhteisössä, Päiväosastolla kävijän tulee jo kyetä rajamaan omaa näkyvää oireiluaan.
Päiväosaston ja Kuntoutus- ja hoitoyksikön (tai muun kokovuorokautisen osaston) merkittävin ero on siinä, että päiväosastolla ei olla hoidossa vaan siirtymävaiheessa tai kuntoutumassa. Hoito on takanapäin ja nyt otetaan uusi askel kotia kohti. Päiväosastolla voi käydä myös kotoa käsin. Joku voi tarvita viisi päivää, mutta joillekin yksi tai kaksikin päivää viikossa voi jo auttaa kotona pärjäämisen kanssa.
Miltä uusi päiväosastomme kuulostaa? Lisätietoja päiväosastosta saat sähköpostitse osoitteesta tomi.rusi@syomishairiokeskus.fi.
Terveisin,
Venla Eronen ja Tomi Rusi (päiväosaston ohjaaja)
Vastaa