Kun kelit kuumenevat ja vaatteet vähenevät, moni meistä asettuu peilin eteen ja kysyy: ”Näyttääkö mun maha isolta tässä asussa?”. Tämä kysymys saattaa erityisesti askarruttaa silloin, jos oma keho on kokenut vuoden aikana muutoksia. Me kysymme tätä kysymystä siksi, koska olemme oppineet ajan saatossa, että mahan kokoa arvioidaan. Jostain syystä moinen toiminta on tuntunut ihmisistä tärkeältä jo iät ja ajat.
Mahan kokoon on ihmiskunnan historian eri vaiheissa liitetty erilaisia mielikuvia ja oletuksia, mairittelevia ja ei-niin-mairittelevia. Jossain ajassa on saatettu ajatella, että mahan koko kertoo henkilön hedelmällisyydestä tai vauraudesta ja jossain toisessa ajassa se on taas saatettu liittää ihmisen elintapoihin tai sosiaalisen asemaan.
Kun mietimme, näyttääkö mahamme isolta, oikeasti mietimme useimmiten sitä, mitä muut ihmiset mahtavat meistä ajatella. Olenko ok? Kelpaanko? Joku saattaa ajatella mahansa kokoa jopa siinä määrin, että koko omanarvontunto tuntuu asuvan juuri siellä mahassa. Hänen omanarvontuntonsa saattaa elää ja muuttua päivän mittaa sen mukaan, miten maha täyttyy ja tyhjenee, litistyy ja pullistuu, arvokaasta arvottomaksi.
Mutta mitä voimme tosiasiallisesti tietää toisistamme mahaa katsomalla? Onko maha oikeasti sielun peili? Määritteleekö maha meidät todella vai voisiko se saada vain olla yksi kehon alue muiden joukossa?
Itse asiassa, jos tarkastelisimme mahaa hetken aikaa ihan vaan kehon osana, saattaisimme muistaa sen ihmeellisyyden ja merkityksen koko olemassaolomme ylläpitäjänä. Tuo ihmisen keskellä oleva alue kantaa sisällään ja suojelee meidän elintärkeitä sisäelimiä, kuten mahalaukkua ja suolistoa, maksaa, haimaa, munuaisia ynnä muita. Osalla meistä siellä on myös kohtu, joka osaa kasvattaa ja synnyttää ulos toisen kokonaisen ihmisen. Aivan sci-fiä, eikö?
Maha kertoo meille myös erilaisia viestejä: olemmeko nälkäisiä, olemmeko kylläisiä, olemmeko ehkä syöneet jotain pilaantunutta. Mahassa voi tuntua myös tärkeitä tunteita, kuten jännitystä, ahdistusta, iloa, ihastusta ja kiihottumista. Se on herkkä ja viisas viestintuoja, jota kannattaa kuunnella.
Kerran kuulin, kun syömishäiriöstä toipuva kehoahdistuksen vallassa toivoi, ettei hänellä olisi koko mahaa laisinkaan. Tuo toive muistuu monesti mieleeni niissä lukuisissa keskusteluissa, joissa potilas miettii kehoaan ja sitä kohtaan kokemaansa inhoa. Monilla tuo inho kohdistuu nimenomaan sinne omaan mahaan, joka sinnikkäästi yrittää pitää kallisarvoiset sisäelimet suojassa ja toiminnassa.
Mahainhon taustalta löytyy aina erilaisia henkilökohtaisia syitä, joita tunnistamalla ja tarkastelemalla suhde omaan mahaan usein muuttuu vähitellen sopuisammaksi. Ja hyvä niin, sillä keho ilman mahaa olisi paitsi toimimaton, myös pöljemmän näköinen kuin yksikään mahallinen keho.
Minun oma mahani on pehmeä ja pyöreä. Se ei ole koskaan ollut erityisen litteä. Mutta se on palvellut hyvin ja kantanut sisällään kaksi lasta. Kerran uimarannalla mahani oli ihan hiekan peitossa ja pieni sukulaislapseni sanoi minulle, että se näytti hänestä herkulliselta kanelipullataikinalta. Se oli ehkä ihanin lause, jota olen koskaan mahastani kuullut.
Ei lapsi luontaisesti ajattele, että maha kertoisi kenestäkään yhtään enempää, kuin sen minkälainen maha toisella on. Jonkun maha on karvainen, toisen on arpinen, toisen on kova ja toisen muhkurainen. Ihan tavallisia mahoja kaikki. Ei hyviä tai huonoja mahoja, vaan erilaisia ja siksi tavallisia.
Lapsi oppii arvottamaan mahoja vasta sen perusteella, mitä hän ympäristöstään kuulee ja havainnoi. Lapsi laittaa merkille, miten hänen mahaansa suhtaudutaan, miten ympärillä olevat aikuiset suhtautuvat omiin mahoihinsa, miten mahoista puhutaan medioissa ja myös siitä, minkälaisia mahoja siellä näkyy. Miten ihanaa olisikaan, jos lapsi oppisi ympäristöstään sen, että kaikki mahat ovat erilaisia ja ihan yhtä arvokkaita. Ja ettei kenekään ihmisen arvo ole kiinni hänen mahansa koosta tai muodosta.
Olisiko siis jo sopiva aika julistaa maailmaan maharauha ja alkaa puhua ja ajatella mahoista kauniisti ja arvostavasti riippumatta niiden muodosta. Miten monilta kurjilta peilin edessä vietetyiltä hetkiltä säästyisimmekään! Vai keksitkö sinä jonkun hyvän syyn sille, miksi mahojen arvostelua ja vertailua olisi hyödyllistä jatkaa? Menettäisimmekö jotakin tärkeää tai arvokasta maharauhan myötä? Miltä sinusta tuntuisi tehdä sopu oman mahasi kanssa?
Pehmoisin terveisin
Siiri Korpiniitty
Vastaa