Ätstörningar utvecklas ofta stegvis. Vanligtvis är det svårt att utpeka när exakt sjukdomen har brustit ut. Sjukdomens symtom följer inte alltid samma formel och passar inte heller alltid in i en specifik ätstörnings diagnostiska krav. Ätstörningar kan ta sig i uttryck på flera olika sätt och bara en del av symtomen är synliga utåt. Det är alltså lönsamt att föra fokus från det yttre till personens handling och vilka teman personen oroar sig över.
En del ätstörningar tar sig i uttryck via undvikande av måltider och ätande i isolation. Ätstörningar kan också ta sig i uttryck via toalettbesök efter måltiderna, gömmande av mat eller förvaring av mat på avvikande ställen. En ätstörning kan tvinga en person på löptur i störtregn, alltid stå istället för att sitta eller gömma kvitton från matbutiken. På grund av en ätstörning kan en person som tidigare har varit social börja undvika roligt program. Skrattet kan försvinna från ett tidigare expressivt ansikte.
Exempel på yttre tecken på en potentiell ätstörning är viktförändring, speciellt då förändringen sker på en kort tid. Övriga yttre tecken kan vara hårlossning eller blodsprängda ögon eller svullnad i ansikte på grund av uppkastning. Den isjuknade kan börja klä sig i större kläder i försök att dölja kroppens form. Övedrivet varma kläder i förhållande till vädret kan vara tecken på ihärdigt frysande och för lite kläder kan däremot bero på en strävan att orsaka frysande i kroppen.
Man kan inte veta vad hur en person mår enbart med att uppmärksamma yttre faktorer eller handlingar. Det är typiskt att ätstörningssymtom döljs. Den insjuknade kanske inte talar om symtomen med någon och strävar istället efter att skapa en illusion av välmående. Det bästa sättet att utreda om en person lider av en ätstörning eller annars mår dåligt är därför att tala. Ibland är det nödvändigt med rätt så direkta frågor men diskussionen kan också inledas med mer allmäna frågor som “Hur mår du?”. Diskussionen kan sedan så småningom styras till mer specifika frågor. Ämnet är ofta känsligt och därför är det viktigt att välja en lugn tidpunkt och ett lugnt ställe för denna diskussion.
Om du misstänker att du själv lider av en ätstörning är det bra att medvetet följa med din handling, dina tankar, känslor och din relation till din kropp, mat och motionerande. Du kan fundera om det har skett några förändringar gällande dessa delområden och vad det är som har väckt din oro. Vi uppmuntrar också dig tala med en pålitlig anhörig eller en professionell. Det kan vara till exempel din lärare, arbetshälsovårdare eller tränare. Man behöver inte vara ensam med sina funderingar. Ibland är det svårt att granska sin egen situation objektivt och då behöver man ofta en anna person som hjälp för att identifiera en eventuell ätstörning.
Nedan finns en lista på typiska varningstecken på en ätstörning (från god medicinsk praxis-rekommendationerna för ätstörningar). En del av de uppräknade varningstecknen kan också bero på andra sjukdomar men det är viktigt att uppmärksamma tecknen och utreda vad de beror på.
- kontinuerligt fokuserande på mat, motionerande och bantning
- snabb viktminskning
- viktnedgång som personen inte själv är oroad över
- krav att få äta annan mat än resten av familjen
- överdrivet hälsosam kost eller undvikande av vissa näringsgrupper (t.ex. kolhydrater)
- överdrivet eller tvångsmässigt motionerande eller stress då man inte har möjlighet att motionera
- förvrängd kroppsbild
- täta vägningar
- upprepade wc-besök efter måltider
- förstoppning, magsmärtor
- mensstörningar (t.ex. försenad menstruaiton, oregelbunden menscykel)
- fördröjd pubertet
- lågt blodtryck, hög puls
- störningar i vätskebalansen
- yrsel, svaghet
- hjärtklappningar, rytmstörningar
- tendens att få blåmärken
- frysande, känslighet för kyla
- kalla extremiteter, cyanos
- torr och blek hud, lanugobehåring på ansiktet eller övriga kroppen
- tandemaljskador, tecken på uppkastningsförsök t.ex. i gommen
- deprimerad sinnesstämning
- ökad isolering
Om du misstänker att du själv eller någon annan lider av en ätstörning men inte vet hur du skall gå vidare kan du ringa Ätstörningscentrums rådgivningstelefon +358505220077 (svenska) eller +358404115481 (finska).
Samtal till rådgivningstelefonen besvaras av en sjukskötare som är specialiserad på vård av ätstörningar. Tillsammans kan ni göra en uppskattning av situationen och även tidsbokning till Ätstörningscentrums terapienhet kan göras via samma telefonnummer.