Syömishäiriöt kehittyvät vähitellen, yleensä ilman mitään selkeää puhkeamishetkeä. Myöskään sairauden oireet eivät aina noudata tiettyä kaavaa tai sovi suoraan johonkin diagnostiseen kriteeristöön. Syömishäiriö voi oireilla eri tavoin ja vain osa oireista aiheuttaa sellaisia merkkejä, joista sen voisi tunnistaa ulkoapäin. Siispä tunnistaakseen syömishäiriön kannatta huomio siirtää ulkomuodosta siihen, miten henkilö toimii ja millaisia huolia hänellä on.
Erilaiset syömishäiriöt voivat näyttäytyä esimerkiksi ruokailutilanteiden välttelynä tai vetäytymisenä omiin oloihin ruokailemaan. Ne voivat näyttäytyä vessaan hakeutumisena ruokailujen päätteeksi, jemmattuna ruokana tai epätavallisiin paikkoihin piilotettuina ruokien käärepapereina. Syömishäiriö saattaa ajaa henkilön lenkille kaatosateessa, seisoskelemaan tai salailemaan kauppakuittejaan. Syömishäiriö voi saada aiemmin sosiaalisen ihmisen skippaamaan kivoja menoja tai se voi näkyä kadotettuna nauruna aiemmin ilmeikkäillä kasvoilla.
Ulkoisia vihjeitä syömishäiriöstä voivat olla painon muutokset, erityisesti melko lyhyessä ajassa tapahtuneet sellaiset. Vihjeitä voivat olla hiusten oheneminen tai oksentamisesta johtuvat verenpurkaumat ja turvotukset kasvoilla. Pukeutuminen isoihin vaatteisiin voi kertoa halusta piilottaa vartalon muotoa. Huomattavan lämpimät vaatteet säätilaan nähden voivat kertoa jatkuvasta palelemisesta tai huomattavan vähäiset vaatteet voivat puolestaan kertoa pyrkimyksestä palelluttaa kehoa.
Yksistään ulkoisia seikkoja tai toimintaa havainnoimalla ei kuitenkaan voida varmudella tietää, mitä toisen ihmisen voinnissa on meneillään. Syömishäiriöille on tyypillistä, että niitä pyritään salaamaan, jolloin voi olla, ettei henkilö itse ota vaikeuksiaan puheeksi vaan saattaa esittää ulospäin, että kaikki on hyvin. Paras tapa selvittää, onko toisella syömishäiriöön liittyviä oireita tai murheita onkin puhuminen. Asiasta suoraan kysyminen voi joskus olla tarpeen, mutta keskustelua voi avata myös avoimilla kysymyksillä lähtien siitä, että ”Mitä sulle kuuluu?” ja lähestyen aihepiiriä vähitellen tarkempien kysymysten avulla. Aihe on useimmiten arka ja tunteita herättävä, joten varaa aina keskustelulle sopiva rauhallinen aika ja paikka.
Jos pohdit, että mahtaisiko sinulla itselläsi olla syömishäiriö, sinun kannattaa tietoisesti tarkastella toimintaasi, ajatuksiasi, tunteitasi sekä suhdettasi omaan kehoosi, ruokaan ja liikuntaan. Voit pohtia, onko näissä tapahtunut jotakin muutosta entiseen sekä sitä, mikä on saanut huolesi heräämään. Kannustamme sinua myös ottamaan huolesi puheeksi luotettavan läheisen tai ammattilaisen kanssa. Se voi olla vaikka opettaja, työteveyshoitaja tai valmentaja. Yksin ei tarvitse asiaa pähkäillä. Joskus syömishäiriö voi vaikeuttaa oman tilanteen realistista arviointia ja silloin syömishäiriön tunnistamiseksi tarvitaan usein toinen pari silmiä ja korvia.
Alla olevassa listassa on esitetty tyypillisiä häiriintyneen syömisen varoitusmerkkejä (syömishäiriöiden Käypä hoito ‑suosituksista). Osa niistä voi olla merkki myös muista sairauksista, mutta on tärkeää kiinnittää niihin huomiota ja selvittää mistä ne johtuvat.
- jatkuva keskittyminen ruokaan, liikuntaan ja laihduttamiseen
- nopea painonpudotus
- laihtuminen, josta henkilö itse ei ole huolissaan
- vaatimus saada muun perheen ruokavaliosta poikkeavaa ruokaa
- yliterveellinen ruokavalio tai tiettyjen ruokaryhmien (esim. hiilihydraatit) välttely
- liiallinen tai pakonomainen liikunta tai stressaantuminen, jos ei pääse liikkumaan
- vääristynyt kehonkuva
- tiheä punnitseminen
- toistuvat wc-käynnit ruokailun jälkeen
- ummetus, vatsakivut
- kuukautishäiriöt (esim. kuukautisten alkamisen viivästyminen, epäsäännöllinen kierto)
- viivästynyt puberteetti
- matala verenpaine, tiheä syke
- nestetasapainon häiriöt
- heikotus, huimaus, pyörrytys
- sydämentykytys, rytmihäiriöt
- mustelmaherkkyys
- kylmänarkuus, palelu
- kylmät raajat, sinerrys
- kuiva ja kalpea iho, untuvainen lanugokarvoitus kasvoissa ja muualla kehossa
- hampaiden kiillevauriot, väkisin oksentamisen merkit esim. kitalaessa
- masentunut mieliala
- lisääntyvä eristäytyminen
Jos epäilet itselläsi tai jollakin toisella syömishäiriötä, mutta et ihan tiedä, miten lähteä asiaa selvittämään, voit soittaa Syömishäriökeskuksen maksuttomaan palvelevaan puhelimeen +358404115481.
Palvelevaan puhelimeen vastaa syömishäiriöiden hoitoon perehtynyt sairaanhoitaja, jonka kanssa voitte yhdessä pohtia tilannetta ja tarvittaessa varata ajan Syömishäiriökeskuksen Terapiayksikköön arviointikäynnille.