Syömishäiriöitä hoidetaan oireittesi ja terveydentilasi vakavuudesta riippuen joko avohoidossa tai osastohoidossa.
Syömishäiriöt ovat psykiatrisia sairauksia, eli ne vaikuttavat mielessä, mutta niihin liittyvä syömisen häiriintyminen näkyy haitallisesti myös kehossa. Syömishäiriöiden hoidossa edistetään sekä mielen että kehon toipumista.
Hoidettiinpa sinua sitten avohoidossa tai osastohoidossa, ovat hoidon kulmakivet samat. Syömishäiriön hoidossa korjataan elimistölle sairauden myötä aiheutuneita vaurioita sekä puretaan oirekehää huolehtimalla, että saat ruokaa riittävästi ja säännöllisesti. Syömishäiriöiden hoidossa ruoka on kaikkein tärkein lääke ja ilman muutoksia ruokailuun ei toipuminen pääse etenemään.
Muutokset ruokailuun eivät kuitenkaan ole aina helppoja, kun vastassa on syömishäiriö ja sen tuomat säännöt ja pelot. Siksi pelkät ohjeet riittävän hyvään ruokailuun eivät yksistään auta vaan tarvitaan myös apua muutosten toteuttamiseen.
Hoidossa saat syömishäiriöiden hoitoon perehtyneiltä ammattilaisilta apua vaikeiden tunteiden käsittelyyn sekä omien ajattelu ‑ja toimintapojesi tarkasteluun ja muuttamiseen. Ammattilaisten avulla ymmärryksesi syömishäiriösi luonteesta ja omasta itsestäsi vahvistuu ja alat löytää keinoja vastustaa sairauden oireita. Oireita vastustamalla sairauden vaikutus alkaa vähitellen väistyä ja turvallisemmat tavat toimia ja ajatella saavat sijaa. Hoidossa opetellaan esimerkiksi erilaisia ahdistuksenhallintakeinoja sekä keinoja erottaa ja muokata syömishäiriön värittämiä ajatuksia ja uskomuksia. Hoitotyöskentelyssä sovelletaan erilaisia terapeuttisia menetelmiä sekä hyödynnetään tehtäviä ja harjoituksia.
Hoidossa käsitellään myös kehonkuvaa ja itsetuntoa sekä suhdetta ruokaan ja liikuntaan. Hoidon alussa arvioidaan yhdessä liikunnan määrää ja merkitystä. Jos huomataan, että liikuntaa värittää sairauden aiheuttama pakko ja ahdistus, saatetaan päätyä suosittelemaan liikunnan vähentämistä. Tällöin yhdeksi hoidon tavoitteeksi otetaan terveen liikuntasuhteen luominen. Fyysistä rasitusta on joskus tarpeellista vähentää myös ravitsemustilan korjaantumisen turvaamiseksi.
Syömishäiriökeskuksessa hoitosi alkaa yksilöllisen tilanteesi kartoituksella. Hoidon aluksi kartoitamme oireitasi, minkälaisia ne ovat ja miten pitkään ne ovat jatkuneet. Keskustelemme myös mielialastasi ja minkälaisia tunteita ja ajatuksia haasteisiisi liittyy. Kartoitamme oireittesi vaikutusta arkeesi, kuten työssä jaksamiseen tai opiskeluun.
Alkuun tarvitaan usein myös tarkempaa tietoa fyysisestä terveydestäsi, koska syömishäiriön vakavuus ei aina suinkaan näy ulospäin. Siksi onkin hyvä hyvä ajatus käydä lääkärissä ja laboratoriokokeissa jo ennen hoidon aloitusta Syömishäiriökeskuksessa, jolloin saamme tarkemman käsityksen terveydentilastasi jo ensikäynnillä. Jos tämä ei ole mahdollista, voi lääkärissä toki käydä myös hoidon alkamisen jälkeen. Näitä tietoja hyödynnetään, kun arvoidaan vointiasi kokonaisvaltaisesti ja tehdään suunnitelmaa hoidostasi.
Mikäli vointisi on sellainen, että pystyt tekemään toipumistyöskentelyä omassa arkiympäristössäsi omien voimavarojesi ja läheistesi tuella, hoitosi toteutetaan avohoidossa. Silloin tapaat sairaanhoitajaa Terapiayksikössämme sopimallanne tapaamistiheydellä. Hoitoosi voi edelleen osallistua yksilöllisen tarpeesi mukaan myös muita työntekijöitä. Myös läheisesi otetaan mukaan hoidon suunnitteluun ja toteutukseen, mikäli niin toivot. Alaikäisten lasten ja nuorten sekä kotona asuvien nuorten aikuisten vanhemmat ovat usein tiiviisti mukana hoidossa. Myös puolisot ovat tervetulleita mukaan vastaanotolle saamaan arvokasta ohjausta ja tietoa.
Jos vointisi on kovin huono eikä avohoito riitä auttamaan sinua vastustamaan syömishäiriön oireita, voi olla tarpeellista harkita osastohoitoa. Osastohoitoa vaikeisiin syömishäiriöihin on tarjolla sekä julkisen terveydenhuollon puolella että Syömishäiriökeskuksen Kuntoutus ‑ja hoitoyksikössä. Syömishäiriökeskuksen osastohoitoon tarvitaan useimmiten maksusitoumus julkisen terveydenhuollon puolelta hoitokustannusten ollessa avohoidon hintaa korkeammat.
Syömishäiriökeskuksen avohoidossa ja osastohoidossa on paljon samoja elementtejä, mutta myös joitakin eroja. Suurin ero on hoidon intensiivisyydessä. Osastolla ammattilaisten tuki on käytössäsi kellon ympäri, kun taas avohoidossa iso osa toipumistyöstä tapahtuu vastaanottokäyntien välissä, omassa arjessasi.
Molemmissa tapauksissa hoidon tärkein henkilö olet sinä itse.
Lue lisää osastohoidosta sekä Kuntoutus ‑ja hoitoyksikön hoitomallista.
Lue lisää avohoidosta Terapiayksikössä sekä hoitoa ohjaavista malleista.
Miten tahansa elämä on sua kohdellut, voit parantua syömishäiriöstä.
Pia Charpentier, Syömishäiriökeskuksen toiminnanjohtaja
Saako Syömishäiriökeskuksessa hoitoa eri kielillä?
Syömishäiriökeskuksessa hoitoa voi saada suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Tehdäänkö hoidosta käyntikirjaus ja näkyykö se Kanta-arkistossa ja Omakannassa?
Terapiayksikössämme on käytössä sähköinen potilastietojärjestelmä, johon kirjaamme merkinnät käynneistäsi. Kirjaukset siirtyvät myös Kanta-palvelimen potilastiedon arkistoon, jolloin voit itse katsella kirjauksiasi sekä hallinnoida tietojesi käyttöä Omakannassa luovutusluvilla ja kielloilla. Kuntoutus ja hoitoyksikössämme on myös käytössä sähköinen potilastietojärjestelmä, jonne kirjatut terveystiedot eivät vielä siirry Potilastiedon arkistoon. Lääkäreidemme kirjoittamat sähköiset reseptit tallentuvat Kelan reseptikeskukseen.
Lue lisää Reseptikeskuksesta ja oikeuksistasi Resepti-palvelussa osoitteesta www.kanta.fi/potilaan-oikeudet-resepti-palvelussa.
Lue lisää Kanta-palvelimen potilastiedon arkistosta ja Omakannasta osoitteesta www.kanta.fi ja www.kanta.fi/fi/esitteet.
Tutustu myös Syömishäiriökeskuksen tietosuojaselosteeseen.