-
Läsnä oleva aikuinen on maailmanperintökohde
”Äiti haloo pois!” oli yksi esikoiseni ensimmäisistä kolmen sanan lauseista. Nyt myös päiväkoti-ikäinen kuopukseni on alkanut kutsumaan minua pois puhelimeni tainnuttavasta lumouksesta: ”Katso minua äiti!” Kerran kun selasin somea, hän sanoi jopa ”Minulla on sinua ikävä.” Tämä lause herätti minut toden teolla siihen todellisuuteen, jossa me tänä päivänä elämme. Meidän aikamme lapset ja nuoret ovat…
-
Ruokarauhaa etsimässä
Ruoka ja syöminen ovat monella tapaa merkityksellisiä asioita elämässä niin hyvässä kuin pahassa. Joillakin suhde ruokaan on yksinkertainen ja ongelmaton, mutta paljon on ihmisiä, jotka kipuilevat eritasoisesti syömisensä kanssa. Yhä useampi valitettavasti sairastuu syömishäiriöön, jolloin tulee entistäkin tärkeämmäksi miettiä mitä ja miten ruosta ja syömisestä ylipäänsä puhutaan. Kenenkään ruokailua ei helpota yhtään lukuisat tarpeettomat fraasit…
-
Bulimia Osa 3 — Miten bulimiasta voi alkaa toipua?
Blogisarjan ensimmäisissä osissa tutustuimme bulimian oireisiin, syihin niiden taustalla sekä haittoihin, joita sairaus aiheuttaa. Edellinen kirjoitus päättyi kuitenkin toivon viestiin: toipuminen on aina mahdollista. Mutta mistä lähteä liikkeelle? Varmasti ihan ensimmäinen ja tärkein askel on kirkastaa itselleen, mitä muutoksia haluaa ja toivoo sekä mikä on sellaista, mitä ei halua enää kantaa mukanaan. Toipumisen tiellä käsittelyyn…
-
Bulimia Osa 2 – Kun lankakerä menee solmuun
Edellisessä tekstissä pohdittiin bulimian kehämäistä luonnetta sekä sairauden taustalla vaikuttavia tekijöitä. Tekstissä puhuttiin sekä ruumiin että sydämen nälästä, joihin vastaamiseen oirekierre pohjaa. Tässä tekstissä käymme läpi, mitä erilaisia haittoja oireista aiheutuu sekä keholle että mielelle, ja miten sairaus voi pitkään jatkuessaan heijastua myös arkeen, ihmissuhteisiin ja toimeentuloon. Mitä haittoja bulimia aiheuttaa keholle? Liian vähäinen syöminen,…
-
Bulimia Osa 1 — Sairaus, joka ei mahdu pähkinänkuoreen
Saimme hiljattain erittäin arvokkaan palautteen, jossa toivottiin viestintäämme lisää sisältöä bulimiasta. Palaute vahvisti samaa havaintoa, jonka olemme itsekin tehneet sekä omaa toimintaamme koskevassa itsereflektiossa, että yleisemmin käydyn julkisen keskustelun tarkastelussa. Syömishäiriöitä koskeva keskustelu ja viestintä hakeutuvat yhä edelleen hyvin usein anoreksian eli laihuushäiriön äärelle. Tämä vahvistaa väärää mielikuvaa siitä, että anoreksia olisi syömishäiriöistä yleisin. Vaarallinen…
-
Syömishäiriön hoitoa sydämellä ‑mitä se oikein tarkoittaa?
Yli 20 vuotta toiminnassa olleen Syömishäiriökeskuksen tunnuslause on “Syömishäiriöiden hoitoa ammattitaidolla ja sydämellä”. Ammattitaitomme pohjaa laaja-alaiseen tietoon syömishäiriöiden erityispiirteistä ja pitkään kokemukseen erilasten syömishäiriöiden hoidosta. Mutta entä sitten se sydän? Mitä on sydämellä hoitaminen ja miten se näkyy Syömishäiriökeskuksen arjessa? Tämän kysymyksen pohtimiseen pyysin apua potilaalta, ihanalta ihmiseltä, jota olen hoitanut useamman vuoden ajan sekä…
-
Mistä moti lasten liikuntaan? Sisältä vai ulkoa?
Liikunnalla ja urheilulla on kiistaton vaikutus hyvinvointiimme ja liikunta on parhaimmillaan yksi niistä kansanterveyden tukipilareista, joka kannattelee meitä koko elämän läpi. Jotta se tukipilari ei alkaisi horjua, tulee liikunnan tapahtua mahdollisimman myönteisessä ja turvallisessa ympäristössä alusta saakka. Turvallista vuorovaikutusta ja hyvinvointia tukevia asenteita luodaan sekä kentällä että sen laidalla. Yhteiskunnallisessa keskustelussa nousee usein esiin huoli…
-
Kesäkuntoon! ‑Mutta miksi ja millä hinnalla?
Toukokuu on monille se aika vuodesta, jolloin lähestyvä kesä ja kesäloma eivät näyttäydykään edessä häämöttävänä helpotuksena vaan deadlinena, johon mennessä pitää saada kaikki kuntoon. Alkuvuoden työprojektit tai kouluesseet pitää saada vietyä loppuun ja työpöytä tyhjäksi. Lisäksi oma keho pitäisi saada tiristettyä ja pumpattua Baywatch ‑kelpoiseksi ja säänmukaiseen vaatetukseen sopivaksi. Kiristetään sekä vyötä, että työtahtia. Pidennetään…
-
Urheilu ja syömishäiriöt ‑verkkokurssi
Oman Elämänsä Urheilija-projekti on haastatellut urheiluvalmentajia, kysellyt heidän mielipiteitään ja saanut selkeän näkemyksen siitä, että valmentajat haluavat tietoa useista erilaisista urheilijan syömishäiriökäyttäytymiseen liittyvistä teemoista. Miten häiriintynyttä syömistä voi tunnistaa? Miten syömishäiriö otetaan puheeksi urheilijan kanssa? Miten voin omalla toiminnallani ennaltaehkäistä häiriintynyttä syömistä ja syömishäiriöitä? Miten puhua painosta ja kehosta urheilijoille? Oman Elämänsä Urheilija-projekti on jo…
-
Kiltin tytön tauti?
Monimuotoinen totuus sitkeän mielikuvan takana Osallistuin lokakuussa poikien kehosuhteen käsittelyyn pureutuvan RESET- pojat ja kehot ‑hankkeen webinaariin. Hanketta koordinoi A‑klinikkasäätiö ja se toteutetaan yhteistyössä Syömishäiriöliiton ja Helsingin Poikien Talon kanssa. Webinaarin puheenvuorot vahvistivat monia omia käsityksiäni syömishäiriön esiintyvyydestä pojilla ja miehillä. Puheenvuorot herättivät myös paljon uusia ajatuksia ja tarpeen kirjoittaa auki pohdintojani syömishäiriön ilmenemisestä ja tunnistamisen…
-
“Että söisit edes jotain…” ‑Miten anoreksia hyödyntää vanhemman pelkoa lapsen menettämisestä
Poikasen ravinnon saamisesta huolehtiminen on ohjelmoituna meidän luontoomme. Me saamme tyydytystä ja rauhaa, kun näemme miten lapsemme kasvaa ja vahvistuu. Jos poikasemme lakkaa syömästä, meissä käynnistyy hätä. Koska ravinnon saaminen on elämän edellytys, syntyy mielessämme kauhukuva jälkeläisen nääntymisestä nälkään. Vaisto ruokkia poikasta ohjaa vanhemmuuttamme ja valintojamme jopa tässä yltäkylläisyyden maailmassa, jossa ruokaa ei tarvitse saalistaa…