Helmikuussa kaupat täyttyvät vaaleanpunaisista suklaarasioista, ilmapalloista ja nallekarhuista. Sosiaalisen median kuvastossa pussaillaan ja kilistellään. Ystävänpäivällä halutaan muistaa läheisiä ja katsoa maailmaa hetken aikaa vaaleanpunaisten lasien läpi. Ystävänpäivä on myös kumppanille loukkaantumisen kulta-aikaa ja kaupallisten markkinoiden juhlapäivä.
Kaikille ystävänpäivä ei kuitenkaan ole lämmin ja pörröinen, vaan monelle se voi myös aiheuttaa kipeitä yksinäisyyden ja arvottomuuden tunteita sekä oman elämänsä merkityksellisyyden kyseenalaistamista.
Erilaiset romanttiset narratiivit luovat meille uskomuksen rakastumisesta elämän täyttymyksenä ja perimmäisenä päämääränä. Suinkaan kaikki eivät kuitenkaan rakastu tai aloita parisuhdetta koko elämänsä aikana. Aina se ei ole ihmisen oma valinta vaan yksin elämiseen voi liittyä suurta surua ja kaipausta, pettymystäkin. Yksin elämiseen voi liittyä monenlaisia ajatuksia omasta kelpaamattomuudesta sekä kokemus epäonnistumisesta. Kaikki parisuhteet eivät myöskään jatku onnellisina kuolemaan saakka, vaan elämän varrelle voi mahtua pitkiäkin yksin elettyjä aikoja parisuhteiden välissä tai niiden jälkeen.
Ystävänpäivä voi olla myös äärimmäisen kivulias päivä hänelle, joka ei saa yhtäkään pinkkiä korttia tai sydämillä höystettyä whatsapp-viestiä. Ystävänpäivänä ystävättömän ihmisen yksinäisyyden kokemus voi olla murskaava. Toive ystävästä voi olla suuri, mutta syystä tai toisesta on sydänystävä jäänyt löytämättä. Erilaiset kiusaamiskokemukset ja ulkopuolelle jäämiset ovat voineet jättää arpia itsetuntoon ja uskoon omiin mahdollisuuksiin muodostaa läheisiä suhteita.
Nämä yksinäisyyden, arvottomuuden ja epäonnistumisen tunteet voivat myös avata oven syömishäiriölle, joka ystävän valeasussa astuu sisään auttamaan vaikeiden tunteiden kanssa samalla uskotellen, että arvottomuus on itse aiheutettua ja ansaittua. Syömishäiriö kun tuppaa olemaan sellainen ystävä, joka mielellään omii ihmisen itselleen ja uskoo pitkiin turvaväleihin ihmissuhteissa.
Onko yksin elävän ihmisen elämä kuitenkaan tosiasiallisesti vähemmän onnistunut tai arvokas, kuin kumppanin kanssa elävän tai hänen, joka elää ystäväporukan ympäröimänä? Vai olisiko hyvän elämän narratiivia kenties aika päivittää? Näiden kysymysten tarkastelu on usein vastaanotollani käytävien keskusteluiden ytimessä. Monesti syömishäiriöstä toipuminen vaatii oman elämäntarinan uudelleenbrändäyksen. Se on etenemistä pienin askelin kohti myötätuntoisempaa suhdetta itseensä ja omaan tarinaansa sekä tarinan jatkamisen haltuunottoa.
Nyt helmikuun alussa haluankin kannustaa ihan jokaista meistä (olemme sitten joko yksinäisiä susia tai sosiaalisia perhosia) olemaan ensisijaisesti sydänystäviä itsellemme. Kannustan jokaista antamaan arvoa omalle elämälle, ymmärrystä omille kivuille ja hellää huomiota itselle. Jokainen meistä on yhtä arvokas. Omana itsenään. Yksinkin.
Lämmöllä
Siiri Korpiniitty
Vastaa