Mikä on Oman Elämänsä Urheilija ‑projekti?
Kenen tahansa syöminen voi häiriintyä syystä tai toisesta. Kuka tahansa voi sairastua syömishäiriöön. Urheilijoilla riski sairastua on kuitenkin suurempi kuin muilla samanikäisillä.
Häiriintynyt syöminen ja syömishäiriöt ovat eri asioita. Häiriintynyttä syömistä on esimerkiksi se, että noudattaa erittäin tiukkaa ja terveellistä ruokavaliota, punnitsee itseään jatkuvasti, laskee ruokien kaloreita ja punnitsee ruokiaan, ei kuuntele kehon viestejä nälästä tai kylläisyydestä ja karsii ruokavaliostaan ruoka-aineita vain, koska tavoitteena on laihtuminen. Häiriintynyt syöminen on urheilijalle ongelma hyvin nopeasti. Se johtaa energia- ja ravintoainepuutoksiin jo lyhyessä ajassa, vaikuttaen näin urheilijan suorituskykyyn, palautumiseen ja kehittymiseen. Häiriintynyttä syömiskäyttäytymistä esiintyy urheilijoilla paljon.
Häiriintynyt syömiskäyttäytyminen nostaa huomattavasti syömishäiriön riskiä, jos siihen ei puututa ajoissa. Syömishäiriö romahduttaa urheilijan suorituskyvyn ja voi viedä urheilu-uran lisäksi myös terveyden. Pahimmillaan syömishäiriöt ovat hengenvaarallisia sairauksia. Syömishäiriöiden vakavuutta ei kuitenkaan urheilumaailmassa aina osata huomioida. Niihin liittyy paljon väärinymmärryksiä, vähättelyä ja mystiikkaa, joiden vuoksi asian olemassaolo on helpompi vain sivuuttaa tai jopa kieltää.
Tähän me Syömishäiriökeskuksella haluamme tarttua. Tiedämme, kuinka helposti urheilija voi sairastua. Esimerkiksi viaton ajatus pudottaa painoa pari kiloa, pyrkimys syödä entistäkin terveellisemmin tai valmentajan leikkimielinen huomautus painosta voivat häiriinnyttää urheilijan syömiskäyttäytymisen ja ajatukset. Valitettavasti kasvavaa osaa asiakkaistamme yhdistää sama tekijä: urheilutausta. Myös kansainväliset tutkimustulokset puhuvat samaa harmillista kieltä: häiriintynyt syöminen ja syömishäiriöt ovat iso ongelma urheilussa.
Jokaisella on oikeus olla oman ainutkertaisen elämänsä ja urheilu-uransa sankari.
Oman Elämänsä Urheilijalla on edellytykset pitkään ja antoisaan uraan, joka kannattelee häntä koko loppuelämän.
Olemme käynnistäneet 2020 alussa Oman Elämänsä Urheilija ‑projektin häiriintyneen syömisen ja syömishäiriöiden ennaltaehkäisemiseksi ja niiden hoitomallin kehittämiseksi urheilijoiden parissa. Haluamme myös lisätä syömishäiriötietämystä urheiluyhteisöissä ja poistaa syömishäiriöihin liittyvää stigmaa, jotta niistä voitaisiin tulevaisuudessa puhua avoimemmin ja hoitoa tarvitsevat pääsivät nopeammin hoidon piiriin.
On tärkeä oppia tunnistamaan häiriintynyt syömiskäyttäytyminen jo paljon ennen syömishäiriötä, jolloin hoito- ja ohjaustoimenpiteet ovat huomattavasti lyhytkestoisempia, kustannustehokkaampia ja parantumisennuste on parempi. Ennaltaehkäisy tukee hyvää itsetuntoa ja terveitä ajatusmalleja syömisen ja urheilemisen suhteen, jolloin tarve häiriintyneiden mallien käyttöönottoon pienenee. Huomioitavaa on myöskin se, että häiriintynyt syöminen voi johtua tai alkaa myös tiedollisista puutteista, eikä aina ole psyykkinen hallinta- tai kompensaatiokeino.
Projekti toteutetaan laajassa yhteistyössä eri urheiluorganisaatioiden kanssa. Kehitämme koulutusmateriaaleja urheilijoille, valmentajille, vanhemmille ja terveydenhuollon asiantuntijoille. Luennoimme myös samoille kohderyhmille. Järjestämme koulutuksia, viestimme aktiivisesti ajankohtaisista aiheista ja teemme yhteistyötä laajan asiantuntijaverkoston kanssa.
Mistä projektin nimi, Oman Elämänsä Urheilija, tulee?
Meille on projektin suunnittelusta alkaen kantavana teemana ollut, että jokainen urheilija saa olla oman ainutkertaisen elämänsä ja urheilu-uransa sankari. Hän on Oman Elämänsä Urheilija, joka saa toteuttaa ja saavuttaa koko potentiaalinsa urheilussa ja elämässä parhaan mahdollisen tuen avulla. Näemme, että tällaisella urheilijalla on erimerkiksi seuraavat ominaisuudet:
- hyvä itsetunto, määrätietoinen, tiedonhaluinen
- henkisesti ja fyysisesti vahva
- tyytyväinen kehonkuvaansa: ei anna esimerkiksi sosiaalisen median vaikuttaa siihen
- ymmärtää olevansa ihmisenä paljon enemmän kuin urheilusuorituksensa
- osaa hyödyntää lähipiirinsä tuen
- harjoittelee ja lepää tasapainoisesti
- syö monipuolisesti ja riittävästi
Projektin aktiivinen toiminta on päättynyt.