Valmentajat, vanhemmat ja muu urheilijan lähipiiri ovat tärkeässä roolissa urheilijoiden häiriintyneen syömisen ennaltaehkäisemisessä, tunnistamisessa ja hoitoon ohjaamisessa. Kaikkiin näihin liittyen löytyy tietoa ja vinkkejä tälle sivuille kootuista oppaista ja muusta lähdemateriaalista.
Sivun materiaalit ovat vapaasti jaettavissa, tulostettavissa ja käytettävissä (lähdeviitteet huomioiden) kaikille urheilijoiden parissa toimiville.
OEU-oppaat
Valmentajaopas I
Teoriaa urheilijan häiriintyneestä syömiskäyttäytymisestä: mitä häiriintynyt syöminen on ja miksi urheiluväen olisi tärkeä ymmärtää syömishäiriöoireilun riskit.
Tekijä: Oman Elämänsä Urheilija ‑projekti/Syömishäiriökeskus
Guide för tränare I
Bakgrundsinformation om stört ätbeteende hos idrottare: information om stört ätbeteende och beskrivning av varför det är viktigt att inom idrottsvärlden känna igen riskerna som ätstörningsbeteende medför.
För den svenska versionen står Sporta för livet-projektet/Ätstörningscentrum
Valmentajaopas II
Vinkkejä ja työkaluja urheilijan häiriintyneen syömiskäyttäytymisen tunnistamiseen ja hoitoonohjaukseen: käytännön vinkkejä ja työkaluja siihen, millaisiin asioihin valmentajien olisi hyvä kiinnittää huomiota urheilijan syömiskäyttäytymisessä.
Tekijä: Oman Elämänsä Urheilija ‑projekti/Syömishäiriökeskus
Guide för tränare II
Tips och verktyg för identifiering av stört ätbeteende och hänvisning till vård: konkreta tips och verktyg till tränare gällande idrottarens kost och ätbeteende, och vad det lönar sig att uppmärksamma.
För den svenska versionen står Sporta för livet-projektet/Ätstörningscentrum
Käytännön työkaluja valmentajalle
Työkaluja ja vinkkejä valmentajaoppaista.
Tekijä: Oman Elämänsä Urheilija ‑projekti/Syömishäiriökeskus
Praktiska verktyg för tränare
Redskap och lista på tips sammanfattat från tränarguiderna.
För den svenska versionen står Sporta för livet-projektet/Ätstörningscentrum
Vanhempien opas
Tietoa häiriintyneestä syömiskäyttäytymisestä urheilijan vanhemmille.
Tekijä: Oman Elämänsä Urheilija ‑projekti/Syömishäiriökeskus
Guide för föräldrar
Information on stört ätbeteende och ätstörningar hos idrottare.
För den svenska versionen står Sporta för livet-projektet/Ätstörningscentrum & Finlands Svenska Idrott/Projekt förebyggande av ätstörningar inom idrotten
Mitäs nyt – näkökulmia elämänhallintaan urheilu-uran päättyessä
Oppaaseen on koottu näkökulmia elämänhallintaan urheilu-uran päättyessä. Teemat käsittelevät urheilijan identiteettiä, mielen hyvinvointia, sosiaalisia suhteita ja arkea.
Tekijät: Satu Linnasalmi ja Hanna Salo/Metropolia Ammattikorkeakoulu
OEU ‑infograafit
Näitä infograafeja saa vapaasti hyödyntää, mutta mainitsethan kuvan tekijän (Oman Elämänsä Urheilija/Syömishäiriökeskus), jos jaat tai muuten käytät kuvia.
Hyödyllisiä linkkejä
Oman Elämänsä Urheilija ‑somekanavat:
www.facebook.com/oeu2020
www.twitter.com/oeu_2020
www.instagram.com/oeu_2020
Syömishäiriökeskuksen nettisivut: tietoa syömishäiriöistä ja niiden hoidosta, hoitoon liittyviä yhteystietoja.
www.syomishairiokeskus.fi/
Syömishäiriökeskuksen somekanavat:
www.instagram.com/syomishairiokeskus/
www.facebook.com/syomishairiokeskus/
Syömishäiriökeskuksen blogisivu Omenatupa
Syömishäiriökeskuksen Elämän nälkään ‑podcast:
Syömishäiriöliitto – SYLI ry
Syömishäiriöliitto edistää syömishäiriötietouden lisääntymistä yhteiskunnassa ja pyrkii poistamaan sairauteen liittyviä harhaluuloja. Liitto ylläpitää tervettä ruoka‑, liikunta‑, paino- ja kehopuhetta julkisessa hyvinvointikeskustelussa.
syomishairioliitto.fi
UKK-instituutin ja Tampereen Urheilulääkäriaseman Terve Urheilija ‑ohjelma: tutkittua tietoa valmennuksen tueksi aiheista vammojen ehkäisy, terveydenhuolto, harjoittelu ja ravitsemus.
terveurheilija.fi
Valmentajille on tehty viime vuosina useita verkkokursseja koskien urheilijoiden kokonaisvaltaisen terveyden ja hyvinvoinnin tukemista. Näiden kurssien teemat edistävät myös syömishäiriövapaata urheilua. Tässä linkkejä muutamiin näistä.
“Et ole yksin ‑verkkokoulutus tarjoaa valmentajille ja muille urheiluseuroissa toimiville välineitä puuttua epäasialliseen käytökseen, häirintään ja väkivaltaan. Koulutuksessa käydään läpi aiheita kuten henkinen ja fyysinen väkivalta ja kiusaaminen, seksuaalinen häirintä, lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset, lastensuojelu ja itsemääräämisoikeutta vahvistava valmennus. Kurssi sisältää erilaisia harjoituksia ja tehtäviä.”
“Vastuullinen valmentaja ‑verkkokurssin tavoitteena on edistää parempaa valmennusta ja turvallista toimintaympäristöä. Verkkokurssi lisää urheilutoimijoiden yhteistä tietoisuutta ja ymmärrystä vastuullisesta valmentamisesta sekä fyysisesti, henkisesti ja sosiaalisesti turvallisen toimintaympäristön edistämisestä.”
Nuori mieli urheilussa ‑verkkokurssi kaikille valmentajille (noin 30 min) on suunnattu 10–15-vuotiaiden lasten ja nuorten valmentajille eri lajien urheiluseuroissa. Kurssi tutustuttaa toimintatapoihin, joiden avulla valmentaja voi harjoituksissa tukea ja vahvistaa nuorten mielen hyvinvointia.