Helsingin Malmilla sijaitsevissa Terapiayksikön toimipisteissä totetutetaan syömishäiriöden avohoitoa sekä psykoterapiaa. Terapiayksikössä työskentelee sairaanhoitajia, psykoterapeutteja, kaksi psykiatria, kaksi ravitsemusterapeuttia ja fysioterapeutti. Terapiayksikössä tarjotaan myös äänimaljahoitoa.
Terapiayksikössä hoito alkaa arviointikäynnillä tai arviointijaksolla, jonka aikana yksilöllistä tilannettasi kartoitetaan ja jonka päätteeksi hahmottuu suunnitelma hoitosi toteuttamisesta. Syömishäiriön avohoito toteutuu pääosin hoidostasi vastaavan sairaanhoitajan vastaanotolla, mutta hoitoosi voi osallistua myös muita ammattilaisia yksilöllisen tarpeesi mukaan. Terapiayksikössä toteutetaan myös urheilijan hoitomallia, joka huomioi syömishäiröön sairastuneen urheilijan hoitoon liittyvät erityispiirteet.
Kaikki Terapiayksikön työntekijät ovat kokeneita mielenterveystyön ammattilaisia ja osaavat auttaa sinua syömishäiriön lisäksi myös mahdollisten muiden psyykkisten oireiden, kuten ahdistuksen, masennuksen tai pakko-oireiden hoidossa. Terapiayksikön hoidossa sinun tilanteesi, vointisi ja elämäntarinasi huomioidaan kokonaisvaltaisesti.
Sinulla ei myöskään tarvitse olla diagnosoitua syömishäiriötä tullaksesi meille hoitoon. Terapiayksikköön voi hakeutua esimerkiksi sellaisessa elämäntilanteessa, jossa kaipaat rinnallakulkijaa tukemaan sinua mieltäsi askarruttavissa kysymyksissä tai ruoka- ja kehosuhteeseen liittyvissä huolissa, olivat ne sitten minkälaisia tahansa.
Avohoidon lisäksi Terapiayksikössä tarjotaan kuntoutuspsykoterapiaa, johon voi saada KELA:n tuen. Psykoterapiassa voi käydä myös omakustanteisesti.
Jos olet hakeutumassa KELA:n tukemaan kuntoutuspsykoterapiaan, voimme auttaa sinut prosessin alkuun ja psykiatrimme voivat laatia sinulle tarvittavat lausunnot arvioituaan kuntoutusmuodon sopivuuden kohdallasi.
Terapiayksikön palvelut voidaan suurimmaksi osin toteuttaa myös etäyhteyden välityksellä, eli sinun ei tarvitse asua pääkaupunkiseudulla päästäksesi hoitoon.
Lue tarkemmin työskentelyämme ohjaavista malleista ja työntekijöistämme.
Terapiayksikön avohoidon käynnit voit maksaa kätevästi verkkokaupassamme. Joskus hoitomaksuihin on mahdollista saada tukea vakuutusyhtiöltä tai julkisen terveydenhuollon myöntämän maksusitoumuksen avulla. Voit selvittää korvausmahdollisuuksia vakuutusyhtiöstäsi tai omasta hoitopaikastasi, mikäli sinulla on hoitokontakti julkisen terveydenhuollon yksikössä.
Tutustu hinnastoomme sekä verkkokauppaamme. Huom! Maksaaksesi hoitokäyntisi verkkokaupassa, sinulla tulee olla ajanvaraus tehtynä.
Ajanvaraukset ja neuvonta palvelevasta puhelimesta +358404115481.
Terapiayksikön palvelut
Syömishäiriön avohoito sairaanhoitajan vastaanotolla
Syömishäiriön hoito alkaa vointisi kartoituksella, jonka jälkeen sinulle laaditaan hoitosuunnitelma. Tapaat sairaanhoitajaa sopimallanne käynitiheydellä, esimerkiksi kerran viikossa tai harvemmin yksilöllinen tarpeesi huomioiden.
Hoidossa sovelletaan erilaisia hoidollisia ja terapeuttisia menetelmiä oireittesi helpottamiseksi ja hyvinvointisi lisäämiseksi. Hoidossa työstetään tarvittavia muutoksia ruokailuusi, jotta ravitsemustilasi pääsisi kohentumaan ja sairauden oireet hellittämään.
Muutosten tekemisen helpottamiseksi harjoittelet sairaanhoitajan avulla erilaisia ahdistuksenhallintakeinoja sekä opettelet käsittelemään ajatuksiasi ja tunteitasi toipumistasi edistävällä tavalla.
Työskentelyn kohteina voivat olla kehonkuvaan ja ruokasuhteeseen liittyvät kysymykset, syömishäiriöoireiden ja ‑ajatusten tarkastelu sekä toipumista tukevien ajatus ‑ja toimintamallien vahvistaminen.
Hoitoon tullaan erilaisissa sairauden vaiheissa ja jokaisen henkilön yksilöllinen vointi ja tilanne huomioidaan hoidon suunnittelussa ja toteutuksessa. Sairaanhoitajillamme on syvällinen ymmärrys erilaisista syömishäiriöistä ja niiden ilmenemismuodoista sekä vahva ammattitaito löytää juuri sinun tilanteeseesi sopivat lähestymistavat hoitoon.
Lämmin ja turvallinen hoitosuhde rohkaisee sinua irrottamaan sairaudesta, ylläpitää toivoa toipumisesta ja vahvistaa uskoa omiin kykyihisi tehdä vaikeitakin muutoksia hyvinvointisi eteen.
Ravitsemusterapia
Ravitsemusterapiasta on apua kaikille syömishäiriötä sairastaville tai syömisen haasteiden kanssa kamppaileville, mutta myös painonhallinta-asiakkaille ja hyvästä ravitsemuksesta kiinnostuneille. Ravitsemusterapeutti antaa sinulle ravitsemusohjausta, suunnittelee yhteistyössä kanssasi tarpeisiisi sopivan ruokavalion sekä tukee sinua syömisen normalisoinnissa.
Syömishäiriöihin erikoistuneet ravitsemusterapeuttimme osaavat lisäksi antaa tietoa kehosi reaktioista ja hälventää ravitsemukseen liittyviä pelkojasi.
Ravitsemusterapeuttimme osallistuvat tarvittaessa tiiviistikin hoitosi toteuttamiseen, jolloin tapaat ravitsemusterapeuttia hoitosi aikana säännöllisesti. Joskus taas jo yksittäisestä vastaanottokäynnistä voi löytyä kaipaamasi apu. Ravitsemusterapeuttimme ovat syömishäiriöiden hoidon konkareita, jotka eivät hätkähdä kiperänkään tuntuisesta syömisen haasteesta.
Näissä podcasteissa ravitsemusterapeutti Annukka kertoo syömishäiriöiden ravitsemuskuntoutuksesta, energiavajeen vaikutuksista, pohjattomasta nälästä ja peloista, jotka liittyvät painonnousuun.
Fysioterapia
Fysioterapian avulla voit parantaa kontaktia ja suhdetta omaan kehoosi, harjoitella uusia tapoja rentoutua sekä löytää terveyttäsi tukevia tapoja liikkua. Syömishäiriöihin liittyy usein hankaluutta sietää erilaisia kehon tuntemuksia, mikä voi vieraannuttaa omasta kehosta ja vaikeuttaa kehon tarpeiden tunnistamista ja niihin vastaamista.
Fysioterapia auttaa sinua saamaan kosketuksen kehoosi ja opettaa sinua olemaan rauhassa kehossasi tuntuvien fyysisten ja psyykkisten tunteiden kehollisten vastineiden kanssa.
Syömishäiriöiden hoitoon erikoistunut fysioterapeuttimme osaa auttaa myös tilanteissa, joissa keskusteluterapia ei tunnu omimmalta tavalta työskennellä ja kaipaat toisenlaista lähestymistapaa haasteisiisi.
Psykiatrin vastaanotto
Syömishäiriökeskuksen psykiatreilla on pitkäaikainen kokemus erilaisten syömishäiriöiden hoidosta. He ovat kiinnostuneita juuri sinusta ja arvioivat tilannettasi ja vointiasi laajan osaamisensa ja ymmärryksensä pohjalta. Lääketieteen asiantuntijuutensa lisäksi psykiatriemme psykoterapeuttinen osaaminen näkyy kunnioittavana kohtaamisena vastaanotolla ja antaa syvällistä näkemystä hoitosi suunnitteluun ja toteutukseen.
Psykiatrimme voivat arvioida ja seurata lääkitystäsi sekä laatia tarvitsemasi lausunnot. Et tarvitse lähetettä psykiatriemme vastaanotolle, ajanvaraus riittää. Varattuasi ajan palvelevan puhelimen kautta pääset maksamaan käyntisi kätevästi verkkokaupassamme.
Psykoterapia
Syömishäiriökeskuksesta on mahdollista saada KELA:n tukemaa kuntoutuspsykoterapiaa. Kuntoutuspsykoterapian tavoitteena on tukea ja parantaa kuntoutujan työ- ja opiskelukykyä. Kuntoutuksella turvataan työelämässä pysyminen tai sinne siirtyminen, työhön paluu tai opintojen edistyminen. Lue KELA:n tukemasta kuntoutuspsykoterapiasta lisää KELA:n nettisivuilla. Syömishäiriökeskuksesta löydät tarvittavat lääkäripalvelut KELA:n tukemaan kuntoutuspsykoterapiaan hakeutumisen tueksi. Syömishäiriökeskuksessa voit käydä psykoterapiassa myös omakustanteisesti.
Psykoterapeuttimme soveltavat terapiassa koulutustaustastaan riippuen eri psykoterapeuttisten viitekehyksien menetelmiä, kuten kehollisia menetelmiä ja erilaisia tehtäviä.
Syömishäiriökeskuksen psykoterapeutit ovat kokeneita syömishäiriöhoidon ammattilaisia, joilla on syvällinen ymmärrys erilaisten syömishäiriöiden vaikutuksesta ihmisen tunteisiin, ajattelu ‑ja toimintamalleihin sekä uskomuksiin maailmasta ja omasta itsestä.
Syömishäiriöihin liittyvässä kuntoutuspsykoterapiassa vahvistetaan edelleen syömiskäyttäytymisen normalisoitumista, ahdistuksenhallintataitojen opettelua sekä työstetään muita syömishäiriöille tyypillisiä ongelmallisia alueita.
Sinulla ei kuitenkaan tarvitse olla syömishäiriötä tai syömishäiriötaustaa hakeutuaksesi psykoterapiaan Syömishäiriökeskukseen. Psykoterapeuteillamme on laaja-alainen osaaminen myös muiden psyykkisten haasteiden parissa työskentelyyn. Psykoterapeuttimme soveltavat terapiassa koulutustaustastaan riippuen eri psykoterapeuttisten viitekehyksien menetelmiä, kuten kehollisia menetelmiä ja erilaisia tehtäviä.
Perheen ja läheisten tuki
Terapiayksikön avohoidossa järjestetään myös yhteisiä tapaamisia perheesi tai läheistesi kanssa. Tapaamisissa läheiset voivat saada tietoa syömishäiriöstä sekä neuvontaa ja ohjausta. Tärkeää on, että perheessä kaikilla olisi mahdollisuus tulla kuulluksi ja kaikilla olisi tietoa siitä, miten voi toimia vaikeassa tilanteessa. Perhetapaamiset toteutetaan kunkin perheen yksilöllisten tarpeiden mukaan. Perhetapaamiset voidaan järjestää joko oman sairaanhoitajasi johdolla tai tapaamiseen voi osallistua myös perhe ‑ja pariterapeutti.
Perhe ‑ja pariterapiaa on myös saatavilla Syömishäiriökeskuksessa. Sitä tarjoaa perhe ‑ja pariterapeutti Minna Maisalmi. Minna työskentelee Syömishäiriökeskuksen Kuntoutus ‑ja hoitoyksikössä osastonhoitajana, joten hänellä on laaja tietämys syömishäiriöistä ja niiden hoidosta sekä vankka osaaminen syömishäiriöiden perhepohjaisesta hoidosta.
Perhetapaamisten lisäksi Syömishäiriökeskus tarjoaa tukea syömishäiriöön sairastuneen vanhemmille ja läheisille. Vanhempien ja läheisten tukeminen on usein tarpeellista, sillä syömishäiriö vaikuttaa koko sairastuneen lähipiiriin. Vanhemmilla ja läheisillä on tärkeä rooli sairastuneen tukemisessa. Monesti läheiselle herää kuitenkin kysymys siitä, miten asettaa sanansa ja kuinka auttaa parhaalla tavalla. Läheinen saattaa kaivata tukea myös omaan jaksamiseensa haastavassa tilanteessa.
Suosittelemme vanhemmille ja läheisille esimerkiksi kolmen käynnin mittaista konsultaatiota syömishäiriöihin erikoistuneen työntekijän luona. Kahdella ensimmäisellä käynnillä annamme yksilöllisen tilanteen mukaan tietoa syömishäiriöistä ja konkreettisista apukeinoista. Kolmas käynti on seurantakäynti, jolla arvioimme tilanteen kehittymistä ja tuen tarvetta jatkossa. Tarjoamme tukea vanhemmille ja läheisille riippumatta siitä onko sairastunut Syömishäiriökeskuksessa hoidossa.
Syömishäiriökeskuksessa kokoontuu myös läheisten ryhmä 4–6 kertaa vuodessa. Ryhmässä läheiset saavat tietoa ammattilaisilta sekä toisiltaan vertaistukea unohtamatta. Lisätietoa ja ilmoittautumiset: minna.maisalmi@syomishairiokeskus.fi.
Vanhemmille on lisäksi tarjolla Eväitä tukemisen tielle- verkkokurssi. Verkkokurssi antaa vanhemmille tietoa syömishäiriöistä sekä ohjeita syömishäiriötä sairastavan lapsensa tukemiseen.
Kurssi on hyödyllinen apu erityisesti hoidon alkuvaiheessa, kun sairaus ja siihen liittyvät haasteet ovat ehkä ihan uusi juttu ja parantumisen tukemiseen tulisi päästä tarttumaan nopeasti ja oikeilla keinoilla.
Verkkokurssi mahdollistaa kysymysten esittämisen suoraan Syömishäiriökeskuksen ammattilaisille sekä keskustelun toisten kurssille osallituvien vanhempien kanssa.
Tarkemmat tiedot kurssista löydät täältä.
Äänimaljahoito
Kehon sointi ‑äänimaljahoito on lempeä, kokonaisvaltainen ja rentouttava hoitomuoto, joka perustuu äänimaljojen parasympaattista hermostoa eli lepohermostoa aktivoivaan vaikutukseen. Parasympaattisen hermoston aktivaation kautta kehon stressireaktiot helpottavat. Hoidon aikana äänivärähtely kulkee kehossa. Äänimaljojen paino ja ääniaaltojen värähtelyt auttavat lempeästi saamaan kosketuksen oman kehon ääriviivoihin ja auttaa näin oman kehonkuvan työstämisessä.
Äänimaljahoidossa olet makuuasennossa hoitopöydällä viltillä peiteltynä. Pukeudu hoitoon mukavilta tuntuviin vaatteisiin. Maljoja soitetaan sekä keholla että kehon yläpuolella, jolloin maljojen värähtely vaikuttaa suoraan kehoon. Hoidossa käydään läpi koko keho päästä varpaisiin.
Hoitoon voit varata ajan vaikka sinulla ei olisi muuta asiakkuutta Syömishäiriökeskuksessa. Hoidon toteuttaa Annukka Ruska, joka toimii Syömishäiriökeskuksessa myös ravitsemusterapeuttina. Olet siis oikein osaavissa käsissä ja lämpimästi tervetullut hoitoon!
Äänimaljahoitoon voi varata ajan palvelevasta puhelimesta tai hoitajaltasi. Hoito kestää 60min.
Hoitoa tukevat sovellukset
Lähes kaikki Terapiayksikön palvelut voidaan järjestää etätapaamisina esimerkiksi videoyhteyden välityksellä tietyin tunnistautumiseen liittyvin ehdoin. Videoyhteyden avulla voit saada tiivistä keskustelutukea, vaikka asuisit kauempana.
Lisäksi meillä on käytössämme MealLogger ‑sovellus. MealLogger on interaktiivinen ruokapäiväkirja, jonka avulla voit saada työntekijöiltämme palautetta aterioistasi yhdessä sovituin määräajoin. MealLoggerin avulla voit myös itse seurata syömisessäsi tapahtuvaa edistymistä ja ammattilaisen on helpompi huomata mahdolliset muutokset ruokailussasi. MealLoggerin käyttöä varten tarvitset älypuhelimen (ei toimi windows-puhelimilla). MealLoggerin itsenäinen käyttäminen on mahdollista vielä Syömishäiriökeskuksen tarjoaman tuen päätyttyäkin. Lisää MealLoggerista voit lukea MealLoggerin verkkosivuilta. Mealloggerin käytöstä ja käyttöönotosta sovitaan terapiakäyntien yhteydessä.
Syömishäiriökeskus tarjoaa tueksesi myös Howspace-alustalla toteutettavia verkkokursseja. Tällä hetkellä verkkokursseja löytyy urheilun parissa toimiville ammattilaisille, urheilijoille ja syömishäiriöön sairastuneen lapsen vanhemmille sekä kaikille, jotka kaipaavat apua stressin kesyttämiseen. Uusista verkkokursseista saat tietoa seuraamalla viestintäämme ja nettisivujamme. Tarkempaa tietoa verkkokursseista löydät täältä.
Työskentelyä ohjaavat mallit
Tutkimusten mukaan terapian merkittävin vaikuttava tekijä on terapiasuhde. Syömishäiriökeskuksen terapiatyöskentelyssä toimivan terapiasuhteen rakentamiseen panostetaan. Terapiasuhde luo pohjan kaikelle muulle työskentelylle.
Syömishäiriökeskuksessa työskentelyä ohjaavat myös asiakkaan tarpeiden mukaan erilaiset terapeuttiset lähestymistavat ja käytössämme on useita elämänhallintaa edistäviä menetelmiä. Alla löydät kuvaukset yleisimmistä työskentelyämme ohjaavista malleista.
Kognitiivinen psykoterapia
Kognitiivisessa psykoterapiassa ajatellaan, että ihmisen vointiin vaikuttaa keskeisesti se, kuinka hän ajattelee asioista ja millaisista näkökulmista hän katselee elämäänsä. Ajattelutapoja, jotka aiheuttavat ongelmia, kutsutaan haitallisiksi (tai dysfunktionaalisiksi) ajattelumalleiksi.
Kognitiivisessa psykoterapiassa opetellaan tunnistamaan mitkä ajatukset ja uskomukset ovat sellaisia, jotka heikentävät hyvinvointia ja mitkä parantavat sitä. Ongelmallisten ajattelutapojen syntyä tutkitaan ja pohditaan yhdessä millaiset ajattelutavat auttaisivat voimaan paremmin.
Lopulta harjoitellaan korvaamaan ongelmalliset ajattelumallit terveyttä tukevilla ajattelumalleilla. Lisätietoa kognitiivisesta psykoterapiasta voi lukea Kognitiivisen psykoterapian yhdistyksen sivuilta.
Ratkaisukeskeinen psykoterapia
Ratkaisukeskeisessä psykoterapiassa ajatellaan voimavarakeskeisesti paranemisen tulevan sitä kautta, että opetellaan hahmottamaan miten asiat ovat silloin kun ne ovat hyvin. Terapiassa suunnitellaan yhdessä millaisia askeleita kannattaa ottaa, jotta pääsee tuohon tavoitteeseen.
Ratkaisukeskeisessä psykoterapiassa suunnataan huomio pääasiassa tulevaan eikä niinkään keskitytä pohtimaan ongelmien syntyprosesseja. Syömishäiriökeskuksessa ratkaisukeskeistä psykoterapiaa toteutetaan siten, että siinä rinnalla käytetään myös kognitiivisen psykoterapiaan perustuvia syömishäiriöhoidon käytäntöjä.
Lisätietoa ratkaisukeskeisestä psykoterapiasta voi lukea Ratkaisu- ja voimavarasuuntautuneiden menetelmien edistämisyhdistyksen (RATKES) sivuilta.
Mindfulness
Mindfulness tarkoittaa hyväksyvää tietoista läsnäoloa. Tässä menetelmässä harjoitellaan olemaan läsnä tässä hetkessä rauhallisesti ja hyväksyvästi.
Menetelmän on lukuisissa tieteellisissä tutkimuksissa todettu auttavan monenlaisista psyykkisistä ja myös kehon ongelmista kärsiviä henkilöitä. Syömishäiriöille on kehitetty omia mindfulness ‑harjoituksia, joiden avulla opetellaan kohtaamaan tunteita, olemaan läsnä kehossa ja tunnistamaan mielen liikkeitä ja rakennetta.
Lisätietoa mindfulnessistä löytyy Center for Mindfulness (CFM), Finland, sivuilta.
Hakomi
Hakomi on mindfulness ‑pohjainen kehopsykoterapia, jota kuvataan ohjattuna itsetutkiskelumenetelmänä. Mindfulness ‑tila terästää ihmisen kykyä havaita mielessään ja kehossaan tapahtuvia asioita. Sen avulla on mahdollista havainnoida sisäisiä tapahtumia yksityiskohtaisesti ja löytää itsestään puolia, joista ei normaalisti ole tietoinen.
Hakomissa ajatellaan kaikkien elämänkokemusten tallentuvan kehoon monenlaisina jännityksinä ja asentotottumuksina. Siinä hyödynnetään kehon viisautta antamalla sen tuntemusten johdatella havainnot mielen ydinteemoihin.
Lisätietoa Hakomista löytyy Hakomi Institute sivuilta ja Hakomi Educational Materials sivuilta.