Ätstörningen vårdas antingen inom öppen vård eller avdelningsvård, beroende på dina behov och ditt hälsotillstånd.
Eftersom ätstörningar är psykiatriska sjukdomar påverkar det psyket. Det ätstörda beteendet har skadliga effekter också på kroppen. Inom ätstörningsvården främjar man tillfrisknande av både kropp och sinne.
Oberoende om du vårdas inom öppen vård eller på avdelning är vårdens grund den samma. Inom ätstörningsvården repareras de fysiska skador sjukdomer har orsakar samtidigt som ätstörningssymtomen bearbetas. Ett regelbundet och tillräckligt energiintag är mycket centralt. I ätstörningsvården är maten den viktigaste medicinen och utan förändringar i ätandet kan tillfrisknandet inte framskrida.
Förädningar i relation till ätande känns dock ofta utmanande då man står inför en ätstörning med dess regler och rädslor den framkallar. Därför räcker det inte med bara anvisningar för bra ätande. Man behöver också hjälp med att genomföra förändringarna.
I ätstörningsvården hjälper erfarna professionella dig bearbeta känslor samt att undersöka och förändra dina tanke- och handlingsmönster . Med hjälp av det professionella stöder lär du dig förstå ätstörningens natur allt bättre. Du lär dig också förstå dig själv bättre och så småningom skapas verktyg till motarbetande av sjukdomen. Genom motarbetande av ätstörning och trotsande av ätstörningens krav börjar sjukdomens kraft avta och tryggare tanke- och handlingssätt får plats. Inom ätstörningsvården inövas till exempel nya verktyg till ångestbemästring och urskiljande av ätstörningstankar. I vården tillämpas olika terapeutiska metoder. Inom vården utnyttjas olika slags uppgifter och övningar.
I ätstörningsvården bearbetas även kroppsbild och självbild samt förhållande till mat och motion. När vården inleds uppskattas också motionsmängd och motionens roll och betydelse. Om det upptäcks att motionerandet starkt motiveras av ätstöringen kan vårdrekommendationen vara att motion minskas. I dessa fall blir ett av vårdens mål att skapa ett sunt förhållande till träning och motionerande. Ibland förutsätter återhämtning av näringsläget att mängd fysisk ativitet minskas.
På Ätstörningscentrum inleds din vård med en kartläggning av din individuella situation. Vi kartlägger dina symtom, hurdana symtomen är samt hur länge de har pågått. Vi diskuterar också din sinnesstämning och hurdana tankar och känslor kopplas till dina utmaningar. Vi kartlägger hur symtomen påverkar din vardag till exempel när det gäller arbete och studier.
I början behöver vi oftast också kartlägga din fysiska hälsa mer noggrant eftersom ätstöringens effekter inte nödvändigtvis alls syns utåt. Därför är det en bra idé att besöka läkare och gå på blodprov redan före vården på Ätstöringscentrum inleds. Då får vi en noggrannare bild av ditt fysiska välmående redan till första mottagningsbesöket. Om detta inte är möjligt kan du naturligtvis besöka läkare också efter att vården på Ätstörningscentrum inleds. Denna information är till nytta då vi gör en kartläggning av ditt helhetsmässiga välmående och planerar din vård.
Ifall ditt mående tillåter och möjliggör tillfriskningsarbete i din vardagsmiljö med stöd av dina egna resurser och dina anhöriga genomförs vården inom öppen vård. I dessa fall har du en regelbunden sjukskötarkontakt på Ätstörningscentrum. Besöksfrekvens sker enligt individuell överenskommelse. Även andra professionella kan fortsättningsvis inkluderas i din vård vid behov. Dina anhöriga inkluderas i planering och genomföring av vården om det är ditt önskemål. Då det gäller minderåringa barn och unga eller en ung vuxen som bor med föräldrarna är föräldrarna oftast med som en central del av vården. Ifall man har en partner är även partnern varmt välkommen till mottagningen för värdefull handledning och information.
Om du mår mycket dåligt och den öppna vården inte är tillräckligt intensiv för att hjälpa dig motstå ätstörningssymtom kan det vara skäl att överväga avdelningsvård. Avdelningsvård som specialiseras på vård av svåra ätstörningar erbjuds både inom offentlig vård och på Ätstörningscentrums vård- och rehabiliteringsenhet. I allmänhet behöver man en betalningsförbindelse från den offentliga sidan om man vill få avdelningsvård på Ätstörningscentrum. Vårdkostnaderna är betydligt högre för avdelningsvård än för öppen vård.
Öppna vården och avdelningsvården på Ätstörningscentrum innehåller flera gemensamma element men även skillnader finns. Den största skillnaden är i vårdens intensitet. På avdelningen har du tillgång till professionellt stöd dygnet runt. När du vårdas inom den öppna vården sker en stor del av tillfriskningsprocessen mellan vårdbesöken, i din vardag.
I båda fallen är det du själv som är vårdens huvudperson.
Läs mer om avdelningsvård på vård- och rehabiliteringsenheten (finska).
Läs mer om öppna vården på terapienheten samt de vårdmodeller som styr vården (finska).
Vad än du har varit med om i livet kan du tillfriskna från en ätstörning.
Pia Charpentier, Ätstörningscentrums verksamhetsledare
Erbjuder Ätstörningscentrum vård på olika språk?
Ätstörningscentrum erbjuder vård på finska, svenska och engelska.
Skriver den professionella besöksanteckningar till Kanta-arkivet och syns dessa i OmaKanta?
På terapienheten använder vi oss av ett elektroniskt patientdatasystem där dina besök antecknas. Anteckningarna i din patientjournal överflyttas också till Kanta-arkivet där du kan granska anteckningarna och förvalta användning av informationen i din OmaKanta. Även vård- och rehabiliteringsenheten använder sig av ett elektroniskt patientdatasystem. Från detta datasystem överflyttas informationen inte till Kanta-arkivet. De e‑recept våra läkare ordinerar sparas i FPA:s register.
Läs mer om receptfunktioner och dina rättigheter på adressen https://www.kanta.fi/sv/webbskolan-recept-pa-mina-kanta-sidor.
Läs mer om Kanta-tjänsterna https://www.kanta.fi/sv/ och https://www.kanta.fi/sv/broschyrer.
Bekanta dig också vid Ätstörningscentrums dataskyddsbeskrivning.