Syömishäiriöön sairastuminen johtuu yleensä psyykkisestä pahoinvoinnista, kuten ahdistuksesta, ulkopuolisuuden tunteesta tai masennuksesta. Syömishäiriö tarjoutuu yleensä ikään kuin ratkaisuksi psyykkisiin ongelmiin. Laihtuminen saattaa aluksi kohottaa itsetuntoa, mutta lähtee helposti käsistä. Syömishäiriön aikana voi saada hallinnantunnetta syömisen kontrolloinnista.
Kuinka ottaa syömishäiriö puheeksi?
- Suoraan, mutta pitää ottaa huomioon että asia on arka ja hävettävä ja sitä halutaan salata. Huomaavaisuus ja lempeys ovat avainasemassa.
Voit aloittaa keskustelun esimerkiksi näillä lauseilla
- “Mä oon huomannut sun käytöksessä tällaisen muutoksen. Miten sä voit?”
- “Mä olen huolissani susta. Miten sulla menee?”
- “Mä olen huomannut, että susta on tullut aika solakka. Se saa mut miettimään, että onkohan sulla kaikki hyvin?”
- “Mä välitän susta ja siksi olen huolissani.”
Sano, mitä olet havainnut ja että olet sen vuoksi huolissani. Älä aloita keskustelua aggressiivisella tai negatiivisella, vaan välittävällä tavalla. Ei kannata kuitenkaan odottaa, että tulee hyvin vastaanotetuksi, koska aihe on usein arka. Älä kuitenkaan anna tilanteen pahentua, vaikka läheinen ei suostuisikaan heti puhumaan asiasta. Varaa keskustelulle paljon aikaa. Älä anna viestiä, että läheisesi olisi jotenkin vääränlainen.
Tyypillinen tarina:
“Mä olin vihainen silloin, kun kaveri otti terveydenhoitajaan yhteyttä, ja sit ne otti muhun yhteyttä. Tuntui että se petti mut ihan totaalisesti, mutta myöhemmin tajusin, että se pelasti mun hengen.”
Voiko syömishäiriöön kuolla?
Kyllä, syömishäiriöön voi kuolla.
10–20% anoreksiaa sairastavista kuolee ennenaikaisesti
Syömishäiriön yleisin kuolinsyy on itsemurhat. Kyse on siis todella vakavasta psyykkisestä sairaudesta ja ahdistavasta tilanteesta.
Ota epäilyt aina vakavasti
Syömishäiriöepäilyt tulee aina ottaa tosissaan. Erityisesti, kun ihminen itse kertoo omista syömishäiriöepäilyistään, on syytä kuunnella tarkkaan.
Ahmiminen ja oksentaminen rasittaa kehoa valtavasti
- Ahmimishäiriössä oksentaminen häiritsee kehon elektrolyyttitasapainoa merkittävästi, mikä saattaa johtaa rytmihäiriöihin ja sydänkohtaukseen
Mitä tehdä, jos läheiselläni on syömishäiriö, mutta hän ei suostu menemään hoitoon?
- Jos oma lapsi on sairastunut syömishäiriöön, hänet joudutaan toisinaan pakottamaan hoitoon. Tässä tapauksessa on syytä käyttää vanhemman oikeutta (ja velvollisuutta) ajatella lapsensa parasta, kun hän ei siihen yksin kykene.
Täysi-ikäisille on äärimmäisenä keinona pakkohoito, mikäli tilanne on hengenvaarallinen, mutta muuten täysi-ikäistä ei voi pakottaa hoitoon.
Hoidon välttely on yleensä rohkeuden puutetta, eikä motivaation puutetta. Motivaation etsimisen sijaan tärkeämpää onkin läheisten rohkaisu ja pelkojen kohtaaminen yhdessä.
Sairastuneet kokevat usein ilmentävänsä arvojaan, kun toimivat sairauden sanelemilla tavoilla. Vähäinen syöminen saatetaan kokea esimerkiksi maapallon varoja säästävänä tapana elää. Syömishäiriöpotilaiden kanssa keskustellessa on kuitenkin mahdollista löytää huomattavasti rakentavampia tapoja elää arvojensa mukaisesti.
Ajattelemme usein, että ajatuksemme ovat totuuksia, mutta ne voivat aivan yhtä hyvin olla harhaluuloja tai vääriä päätelmiä.