Tällä sivulla vastataan seuraaviin kysymyksiin:
Läheiselläni on syömishäiriö, miten edetä?
Läheiselläni on syömishäiriö, mutta hän ei suostu menemään hoitoon. Mitä voin tehdä?
Epäilen, että lapsellani on syömishäiriö. Miten edetä?
Miten auttaa ystävää, jolla on syömishäiriö?
Saako Syömishäiriökeskuksesta apua vanhemmille?
Läheiselläni on syömishäiriö, miten edetä?
Hienoa, että haet tukea läheisesi auttamiseksi. Syömishäiriön kanssa ei kannata jäädä yksin. Syömishäiriö ulottuu monelle elämän osa-alueelle ja vaikuttaa myös läheisiin, eikä myöskään läheisen pidä jäädä huolensa kanssa yksin. Oman läheisen voinnin muutokset herättävät ymmärrettävästi iso huolta sekä halua auttaa toista. Myös omat voimavarat voivat tarvita kannattelua ja sairastuneen läheiset tarvitsevatkin tietoa ja tukea vaikeaan tilanteeseen.
Huoli läheisen voinnista kannattaa ottaa hänen kanssaan rohkeasti puheeksi muistaen kuitenkin samalla, että aiheesta puhuminen voi herättää toisessa myös vaikeita tunteita. Varaa keskustelulle aikaa ja rauhallinen paikka, jossa huolista voi puhua turvallisesti ja ajan kanssa. Esitä huomiosi läheisesi voinnista lempeästi ja kunnioittavasti, ei syyttäen tai arvostellen. Voit kertoa hänelle, että olet hänen voinnistaan huolissaan siksi, koska välitätä hänestä.
Ymmärtääksesi syömishäiriötä paremmin, sinun on hyvä saada luotettavaa tietoa sairaudesta. Sitä ajatellen oletkin jo löytänyt oikeaan paikkaan. Sivuillamme kerrotaan tarkemmin erilaisista syömishäiriöistä, sekä siitä, miten niitä hoidetaan ja miten Syömishäriökeskukseen pääsee hoitoon.
Läheisesi toipumisen kannalta on tärkeää, että hän saa mahdollisimman ajoissa tarvitsemaansa ammattiapua sekä läheistensä tukea. Jos syömishäiriön hoitamiseen ei tartuta ajoissa, oireilla on yleensä taipumus voimistua, jolloin niiden vastustaminenkin muuttuu vaikeammaksi. Asiantuntevan avun äärelle ohjaaminen onkin aina paikallaan, myös sillöin jos läheisesi ei itse koe tarvitsevansa hoitoa tai ajattelee, että tilanne on hänen hallinnassaan ja hän pärjää kyllä. Syömishäiriötä sairastavan voi joskus olla vaikea itse hahmottaa tilanteensa vakavuutta ja avun tarpeen arvioimiseen on hyvä hyödyntää ammattilaisia.
Sinulla on tärkeä rooli läheisesi rohkaisemisessa ja kannustamisessa. Voit auttaa ja tukea häntä hakemaan hoitoa sekä pysyä hänen rinnallaan toipumisen aikana, kun hän opettelee vastustamaan oireitaan ja harjoittelee uusia tapoja helpottaa omaa oloaan.
Voit ohjata läheistäsi soittamaan Syömishäiriökeskuksen maksuttomaan palvelevaan puhelimeen, jossa hän voi keskustella tilanteestaan syömishäiriöiden hoitoon perehtyneen ammattilaisen kanssa sekä sopia hoidon aloituksesta. Voit myös itse soittaa palvelvaan puhelimeen saadaksesi ohjeita ja tukea läheisesi auttamiseen. Monet läheiset ovat hyötyneet myös omasta vastaanottoajasta, jonka aikana he ovat saneet puhua huolistaan ja saaneet ohjausta ja neuvoja läheisensä tukemiseen. Palveleva puhelin +35404115481.
Läheiselläni on syömishäiriö, mutta hän ei suostu menemään hoitoon. Mitä voin tehdä?
Syömishäiriö vaikuttaa ajatteluun ja tunteisiin ja se saattaa myös vääristää kehonkuvaa. Syömishäiriöön sairastuneen henkilön voi olla vaikea tunnistaa olevansa sairastunut vakavasti vaan hän saattaa ajatella toimivansa juuri niinkuin hänen kuuluu eikä siten näe tarvetta hakeutua hoitoon. Hän saattaa nähdä itsensä ylipainoisena vaikka olisi oikeasti vakavasti aliravittu. Kehonkuvan häiriintyminen johtuukin juuri alivaitsemuksen aiheuttamasta häiriöstä ajatteluun.
Joskus syömishäiriöön sairastunut henkilö voi tiedostaa sairastuneensa, muttä hän saattaa torjua yrityksiä auttaa, koska haluaa pitää kiinni kontrollista. Hänellä voi olla ajatus, että ”pärjään kyllä ihan itse”. Joskus ajatus hoitoon hakeutumisesta voi aiheuttaa kivuliaita tunteita, kuten häpeää ja pelkoa.
Läheisenä voit auttaa häntä tunnistamaan tunteita ja ajatuksia, joita hoitoon meneminen hänessä herättää. Voit kannustaa ja rohkaista häntä sekä auttaa häntä näkemään, että avun tarve on todellinen ja sairauden hoitamatta jättäminen vain pahentaa hänen vointiaan. Ilmaise huoltasi välittämisen kautta ja pysy hänen rinnallaan vaikeissa hetkissä.
Voit auttaa häntä varaamaan ensimmäisen ajan terveydenhuoltoon ja tarvittaessa lähteä hänen mukaansa tai saattamaan häntä ensimäiselle vastaanottokäynnille. Voit kannustaa häntä esimerkiksi kertomalla, ettei hänen tarvitse vielä sitoutua mihinkään vaan riittää, että hän menee keskustelemaan tilanteestaan ammattilaisen kanssa. Syömishäiriöiden hoidon ammattilaiset tuntevat sairauden ja siihen liittyvän vastustuksen. He osaavat auttaa läheistäsi käsittelemään hoitoa vastustaavia ajatuksia sekä rohkaista häntä lähtemään toipumisen tielle ja ottamaan apua vastaan.
Jos läheisesi on alaikäinen on hänen vanhempiensa tehtävä huolehtia, että hän pääsee hoitoon vaikka hän ei itse haluaisikaan. Vanhemmat voivat käyttää valtaansa (ja velvollisuuttansa) huoltajina ja tarvittaessa pakottaa hänet hoitoon. Tämä on toki helpommin sanottu kuin tehty ja vanhemmat joutuvat usein hyödyntämään koko käytössään olevaa keinovalikkoa onnistuakseen tässä. Läheisten onkin tärkeä saada myös itselleen apua vaikean tilanteensa sekä omien tunnereaktioidensa käsittelyyn. Huoli läheisestä voi olla todella iso ja kuormittaa koko lähipiiriä.
Syömishäiriökeskukseen voit myös läheisenä varata itsellesi ajan, jolloin pääset pohtimaan tilannettanne ammattilaisen kanssa ja voit saada hyviä ohjeita siihen, miten tukea läheistäsi hoitoon. Omista tunteistasi ja reaktioistasi puhuminen myös auttaa sinua jaksamaaan ja vahvistaa luottoasi siihen, että toimit juuri oikein huolehtiessasi läheisestäsi vaikka hän vastustaisi apuasi.
Voit keskustella tilanteestasi ja varata ajan Syömishäiriökeskukseen soittamalla maksuttomaan palvelevaan puhelimeemme +358404115481.
Epäilen, että lapsellani on syömishäiriö. Miten edetä?
Jos epäilet, että lapsellasi on syömishäiriö, ota huolesi puheeksi lapsesi kanssa hänen ikätasoonsa sopivalla tavalla. Varaa keskusteluun aikaa, sillä huolen nostaminen esille voi herättää lapsessa vaikeitakin tunteita, kuten suuttumusta tai häpeää. Syömishäiriöön usein kuuluu, että oireita piilotellaan ja puuttumisyrityksiä torjutaan, välillä voimakkaastikin. Tätä ei tarvitse säikähtää vaan on hyvä ymmärtää, että voimakkat vastareaktiot voivat johtua syömishäiriöstä, joka vaikuttaa ajatuksiin ja tunteisiin. Syömishäiriöepäily on erittäin vakava asia ja huolen ilmaiseminen on täysin perusteltua. On hyvin ymmärrettävää ja luonnollista, ettei vanhempi halua pahoittaa oman lapsensa mieltä, mutta jos huoli lapsen voinnista sivuutetaan, on mahdollista, että oireet jatkuvat ja sairaus pääsee kiristämään otettaan. Lapselle on hyvä ilmaista, että olet huolissasi, koska välität hänestä ja haluat varmistaa, että hän saa tarvitsemansa avun.
Syömishäiriöepäilystä voi olla hyvä keskustella luottamuksellisesti myös muiden alaikäisen lapsen elämässä läheisesti vaikuttavien aikuisten, esimerkiksi opettajan tai valmentajan kanssa. Lapsen voinnin arvioimiseksi on tärkeää kääntyä mahdollisimaan nopeasti myös ammattilaisten puoleen. Syömishäiriön hoito kannattaa aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta oireet eivät pääse hankaloitumaan. Syömishäiriöille on tyypillistä, että oireet kehittyvät vähitellen ja joskus läheisten on vaikea itse arvioida, miten vakavasta tilanteesta on kyse. Syömishäiriöt eivät suinkaan aina näy ulospäin painon muutoksena eli paino ei koskaan yksistään kerro voinnin vakavuudesta.
Tilannetta voi lähteä kartoittamaan lapsen iästä riippuen joko koulu ‑tai opiskelijaterveydenhuollossa, perusterveydenhuollossa tai yksityisen terveydenhuollon puolella. Lääkärikäynti on alussa usein tarpeellinen, jotta saatte tietoa lapsen fyysisestä terveydentilasta ja mahdollisen vajaaravitsemuksen vaikutuksesta kasvuun sekä kehon toimintoihin. Lähete laboratriokokeisiin on usein myös tarpeen.
Lapsen vointia voi myös lähteä kartoittamaan varaamalla ajan Syömishäiriökeskuksen Terapiayksikköön syömishäiriöiden hoitoon erikoistuneen sairaanhoitajan vastaanotolle. Hän auttaa teitä suunnittelemaan seuraavat askeleet. Halutessanne voitte soittaa Syömishäiriökeskuksen maksuttomaan palvelevaan puhelimeen, jossa voitte pohtia tilannettanne yhdessä sairaanhoitajan kanssa ja saatte ohjeita, miten edetä. Palveleva puhelin +358404115481.
Miten auttaa ystävää, jolla on syömishäiriö?
Parhaiten voit auttaa syömishäiriötä sairastavaa ystävääsi rohkaisemalla ja auttamalla häntä hakemaan itselleen asiantuntevaa hoitoa sekä pysymällä hänen rinnallaan tukijana ja kuuntelijana. Voit kertoa hänelle, että välität hänestä ja että haluat olla avuksi. Sinun ei tarvitse osata hoitaa syömishäiriötä, se on ammattilaisten tehtävä. Kuunteleminen, rohkaiseminen ja välittämisen sanoittaminen vievät jo pitkälle.
Suosittelemme kuitenkin myös hankkimaan luotettavaa tietoa syömishäriöistä: minkälaisesta sairaudesta on kyse, miten se vaikuttaa ajatteluun, elimistöön ja käyttäytymiseen, sekä miten siitä toivutaan. Tieto auttaa sinua ymmärtämään ystävääsi paremmin ja valitsemaan oikeat tavat rohkaista häntä. Voit tarvittaessa ohjata myös ystävääsi luotettavan tiedon äärelle. Joskus syömishäiriöön sairastunut henkilö ei välttämättä tunnista sairastuneensa ja saattaa jopa kavahtaa läheistensä yrityksiä auttaa. Huolen ilmaiseminen ja tiedon antaminen voivat kuitenkin herätellä häntä avun tarpeensa tiedostamiseen ja hoidon hakemiseen. Ystäväsi toipmusrohkeutta voi vahvistaa se, että hän kuulee olevansa sinulle tärkeä ja että olet hänestä huolissasi.
Suosittelemme olemaan tietoisia siitä, että esimerkiksi ruokaan, kehoon ja painoon liittyvät kommentit voivat herättää syömishäiriötä sairastavassa vaikeita tunteita, joten niiden kanssa kannattaa olla sensitiivinen. Voit kannustaa ystävääsi kertomaan sinulle, minkälaista tukea hän sinulta toivoo ja mikä on ehkä sellaista, mikä aiheuttaa hänelle hankalaa oloa. Vaikeista aiheista on hyvä ohjata keskustelemaan tarkemmin ammattilaisen kanssa.
Hyviä tiedon lähteitä ovat esimerkisi Syömishäiriökeskuksen ja Syömishäiriöliiton nettisivut. Syömishäiriökeskuksella on myös Omentupa-blogi ja Elämän nälkään ‑podcast, joista voi saada hyvää tietoa. Löydät meidät myös sosiaalisesta mediasta Instagramista ja Facebookista.
Voit ohjata ystävääsi soittamaan Syömishäiriökeskuksen maksuttomaan palvelevaan puhelimeen tai soittaa itse saadaksesi neuvoja tilanteeseen +358404115481. Palvelevaan puhelimeen vastaa syömishäiriöiden hoitoon perehtynyt sairaanhoitaja, joka osaa ohjata oikeat askeleet avun saamiseksi.
Saako Syömishäiriökeskuksesta apua vanhemmille?
Kyllä saa. Perheet otetaan aina yksillöllisen tarpeen ja toiveen mukaisesti huomioon hoidossamme. Alaikäisten potilaiden vanhemmat ovat usien tiiviistikin hoidossa mukana ja saavat tukea sekä ohjeita ja neuvoja kotiin. Täysi-ikäinen potilas päättä itse, missä määrin vanhemmat osallistuvat hoitoonsa. Vanhemmat voivat joko tulla mukaan vastaanotolle lapsensa kanssa tai tavata työntekijää keskenään yksilöllisen ohjauksen ja tuen merkeissä. Kuntoutus ‑ja hoitoyksikön osastohoidossa tavataan myös potilaan perhettä yksilöllisen tarpeen mukaisesti. Myös perheterapiaa on mahdollista saada.
Vanhemmille on tarjolla Eväitä tukemisen tielle ‑verkkokurssi, joka toimii työkalupakkina vaikeisiin hetkiin ja antaa vanhemmille keinoja myös oman jaksamisen tarkasteluun ja tukemiseen. Tutustu kurssiin!
Syömishäiriökeskuksessa kokoontuu myös läheisten ryhmä 4–6 kertaa vuodessa. Tapaamiset toteutetaan etäyhteyden välityksellä, jolloin myös kauempana asuvien läheisten osallistumisen ryhmään on mahdollista. Ryhmään voi ilmoittautua lähettämällä sähköpostia osastohoitoja Minna Maisalmelle minna.maisalmi@syomishairiokeskus.fi.