Laihuushäiriöön sairastuvat tyypillisesti tunnolliset, täydellisyyttä tavoittelevat ja kiltit henkilöt. Syömishäiriöt on usein määritelty niin kuin ne esiintyvät naisilla, mutta syömishäiriö ei ole suinkaan pelkästään naisten ongelma. Miehellä esiintyvä syömishäiriö leimataan usein kehonkuvan häiriöksi, vaikka oireet viittaavatkin selvästi syömishäiriöön. Syömishäiriökeskuksen hoitomalli ottaa huomioon koko sukupuolten kirjon.
Kehonkuvapaineita harrastuksista, ammatista tai läheisiltä
Harrastukset, joissa kehon estetiikka on keskeisessä roolissa, kuten esimerkiksi baletti, voimistelu tai luistelu, voivat altistaa kehonkuvapaineille ja syömishäiriölle. Mikäli ympärillä on paljon omaa kehoaan kritisoivia henkilöitä, heidän puheensa saattaa vaikuttaa myös syömishäiriön syntyyn.
Esimerkiksi omaa kehoaan parjaavat vanhemmat voivat asettaa lapsilleen korkeita odotuksia.
Sosiaalisen median kautta on helppo omaksua epärealistisia odotuksia omalle keholle.
Syömishäiriö alkaa usein siitä, että joku huomauttaa ylipainosta.
Kaveripiirin painostus
Esimerkiksi anoreksia saattaa “tarttua”, jos kavereissa on paljon anorektikoita. Varhaisteineille kavereiden mielipiteet ovat todella tärkeitä. Teini yrittää kelvata kaveripiirilleen.
Yltäkylläisyys ohjaa liialliseen syömiseen. Kulttuureissa, joissa ei ole saatavilla liikaa ruokaa, ei esiinny juurikaan syömishäiriöitä.
Syömishäiriöiden yleisyys
Epätyypillinen syömishäiriö, jossa vain osa tietyn syömishäiriötyypin kriteereistä täyttyy, on kaikista yleisin. Kriteerit täyttävistä syömishäiriöistä yleisin on bulimia. Ahmintahäiriöön (binge eating disorder) on myös hyvin yleinen. Nuoremmilla on yleensä anoreksiaa, ja hieman vanhemmilla nuorilla (15–16 v.) esiintyy enemmän bulimiaa. Syömishäiriötä esiintyy kuitenkin kaikenikäisillä.