Syömishäiriökeskuksen Terapiayksiköön voi sopia ensikäynnin soittamalla palvelevaan puhelimeen +358404115481. Puhelimeen vastaa syömishäiriöiden hoitoon perehtynyt sairaanhoitaja, jonka kanssa voit keskustella tilanteestasi. Hän auttaa sinua varaamaan ajan sopivalle asiantuntijalle.
Useimmiten hoito alkaa sairaanhoitajan vastaanotolla arviointikäynnillä tai arviointijaksolla, jonka lopuksi hahmottuu suunnitelma hoitosi etenemisestä.
Joskus ensikäynti varataan yksilöllisestä tilanteesta riippuen psykiatrille tai ravitsemusterapeutille. Sairaanhoitaja auttaa palvelevassa puhelimessa arvioimaan, miten juuri sinun tilanteessasi on parasta edetä.
Kun sinulla on aika varattuna, pääset maksamaan käyntisi verkkokaupassa. Katso maksuohjeet tarkemmin verkkokaupastamme.
Jos palvelevaan puhelimeen ei juuri päästä vastaamaan, jätä vastaajaan nimesi ja numerosi niin soitamme sinulle takaisin mahdollisimman pian. Sähköpostilla ei tietosuojasyistä kannata laittaa tarkempaa kuvausta terveydentilastasi, mutta voit lähettää sähköpostilla yhteydenottopyynnön osoitteeseen info@syomishairiokeskus.fi.
Mikäli olet hakeutumassa osastohoitoon Kuntoutus ‑ja hoitoyksikköön, voit olla suoraan yhteydessä yksikön puhelimeen +358404122976 saadaksesi lisää ohjeita. Osaston puhelimeen voit jättää myös soittopyynnön osastonhoitajalle joko soittamalla tai tekstiviestillä.
Osastonhoitaja Minna Maisalmelle voi myös laittaa sähköpostilla yleisluontoista tiedustelua osastohoidosta tai soittopyynnön. Huomioithan, että tietosuojan varmistamiseksi sähköposti ei saa sisältää tarkempia tietoja terveydentilastasi.
Kuntoutus ‑ja hoitoyksikön paikka ‑ja jonotilanne vaihtelee. Joskus osastohoidon voi päästä aloittamaan hyvinkin nopeasti. Joskus vapautuvaa paikkaa voi joutua hieman odottamaan.
Ajankohtaisesta paikkatilanteesta saat tietoa Kuntoutus ‑ja hoitoyksikön numerosta.
Osastohoitoon tarvitaan useimmiten julkisen terveydenhuollon toimesta myönnetty maksusitoumus hoitokustannusten kattamiseksi. Maksusitoumuksen saamiseksi tarvitset hoitokontaktin siihen oman alueesi terveydenhuollon yksikköön, joka vastaa syömishäiriötä sairastavien potilaiden hoidosta. Hoitava lääkärisi voi alkaa edistää maksusitoumuksen järjestämistä sen tahon kanssa, joka hoitoyksikössäsi vastaa maksusitoumusten myöntämisestä.
Voit myös selvittää vakuutusyhtiöstäsi, kattaako sinun vakuutuksesi syömishäiriön osastohoidon kustannuksia yksityisessä terveydenhuollon yksikössä. Hoitoon voi hakeutua myös itsemaksavana, jolloin maksujen suorittamiseen saat tarkemmat ohjeet Kuntoutus ‑ja hoitoyksiköstä.
Yhteydenotot Kuntoutus- ja hoitoyksikköön:
minna.maisalmi@syomishairiokeskus.fi
Kuinka pitkään hoito kestää?
Syömishäiriöt kehittyvät yleensä pikkuhiljaa ulottuen yhä syvemmälle mielen kerroksiin ja heijastuen toimintaan erilaisina käyttäytymisen muutoksina. Syömihäiröiden hoidossa työstetään muutoksia ajatteluun, tunteiden säätelyyn ja toimintaan. Muutosten tekeminen ottaa oman aikansa, jotta turvallisemmat tavat toimia ja ajatella ehtivät vakiintua ja voit alkaa elää arkeasi ilman, että syömishäiriö vaikuttaa tekemiisi valintoihin. Tutustuminen ja hoitosuhteen mudostuminen vie myös aikaa. Turvallinen hoitosuhde vahvistaa uskallustasi tehdä toipumisen edellyttämiä muutoksia.
Lyhyimmillään hoito voi kestää joitakin kuukausia. Monissa tilanteissa hoito jatkuu vuosia. Mitään tarkkaa aikaennustetta toipumiselle ei voi etukäteen antaa vaan jokaisen polku on erilainen ja siksi myös eri pituinen. Joskus kuitenkin jo yksittäisistä tapaamisista ammattilaisen kanssa voi olla apua alkuun pääsemiseksi, jos syömishäiriö ei ole vielä edennyt vakavaksi ja kurssi on käännettävissä asiantuntevan ohjauksen ja oman muutosrohkeuden keinoin. Terapiayksikössämme hoitoajat vaihtelevat siis muutamista käynneistä vuosiin.
Osastohoito Syömishäiriökeskuksen Kuntoutus ‑ja hoitoyksikössä kestää yleensä muutamasta kuukaudesta vuoteen tai ylikin. Monien kohdalla hoito jatkuu osastohoidon jälkeen vielä avohoidossa. Parasta toipumisen kannalta on, jos osastohoitoa voidaan jatkaa riittävällä intsensiteetillä riittävän pitkään. Silloin voidaan varmistaa pysyvä hoitotulos ja ennaltaehkäistä takapakkeja toipumisessa.
Onko Syömishäiriökeskuksen hoito maksullista? Paljonko hoito maksaa?
Kyllä, hoito on maksullista. Sekä Terapiayksikön palveluiden että Kuntoutus ‑ja hoitoyksikön hoidon hinnat löydät hinnastostamme.
Jos sinulla on kysyttävää hinnoistamme ja maksutavoista, voit soittaa maksuttomaan palvelevaan puhelimeen +358404115481. Suurimman osan palveluistamme voit maksaa kätevästi verkkokaupassamme. Tutustu verkkokauppaan ja maksamista koskeviin ohjeisiin.
Miten voin saada maksusitoumuksen Syömishäiriökeskuksen hoitoon?
Maksusitoumuksen Syömishäiriökeskuksen hoitoon myöntää se julkisen erikoissairaanhoidon psykiatrian yksikkö, jossa sinulla on hoitosuhde. Maksusitoumuksen myöntäminen voi tulla kyseeseen silloin, jos hoitosi edellyttää sellaista erityistason hoitoa, jota oman alueesi hoitopaikka ei voi tarjota. Maksusitoumuksen järjestäminen alkaa hoitavan lääkärisi toimesta. Keskustele mahdollisuudestasi maksusitoumuksen saamiseen hoitopaikassasi.
Saako hoidosta Kela-korvausta tai korvaako vakuutus?
Syömishäiriökeskuksessa toteutettavaan kuntoutuspsykoterapiaan voi hakea Kelan tukea, Kela-korvauksen voi hakea myös psykiatrin vastaanotoista. Vakuutus saattaa myös korvata hoitoasi ainakin osittain riippuen vakuutuksesi laajuudesta. Tiedustele omasta vakuutusyhtiöstäsi, kuuluuko syömishäiriön hoito vakuutukseesi.
Saako Syömishäiriökeskuksen kautta Kela-terapiaa?
Kyllä saa. Tutustu psykoterapeutteihimme.
Psykoterapeuttiemme paikkatilanne vaihtelee ja joskus psykoterapian aloittamista voi joutua jonkin verran odottamaaan. Jos psykoterapeuteillamme ei juuri ole vapaita aikoja psykoterapiaan ja tarvitset apua syömishäiriöstä toipumiseen tai muiden mielenterveyden haasteiden työstämiseen, voit varata ajan psykiatrisille sairaanhoitajillemme.
Pääseekö Syömishäiriökeskukseen hoitoon, jos on normaalipainoinen/ylipainoinen?
Kyllä pääsee. Paino ei koskaan yksistään kerro hoidon tarpeesta tai syömishäiriön vakavuudesta vaan erilaisia ongelmia syömisen kanssa voi olla kaiken painoisilla. Jos tarvitset apua häiriintyneen syömisen tai syömishäiriön kanssa, olet tervetullut meille hoitoon — painostasi riippumatta.
Voinko päästä Syömishäiriökeskukseen hoitoon vaikka en asu pääkaupunkiseudulla/Suomessa?
Kyllä voit. Terapiayksikön avohoitoa ja psykoterapiaa voidaan toteuttaa myös etäyhteyksien välityksellä. Teemmekin paljon etähoitoa ympäri Suomen ja myös ulkomaille, esimerkiksi opiskelijavaihdossa olevien potilaiden kanssa. Voimme etähoidon aikana myös tavata sinun kanssasi vastaanotolla silloin, kun se sinulle sopii ja on mahdollista järjestää.
Moni on kokenut hyväksi, jos esimerkiksi ensimmäiselle tapaamiselle on päässyt tulemaan paikan päälle Helsinkiin ja sitten hoitoa ollaan jatkettu etäyhteyden avulla. Silloin hoitava henkilö tuntuu jo vähän tutummalta ja hoitosuhteen kemioita on päässyt tunnustelemaan kasvotusten.
Kuntoutus ‑ja hoitoyksikön osastohoitoon useimmat tulevat muualta päin Suomea oman alueensa hoitopaikan myöntämällä maksusitoumuksella. Meille ollaan tultu osastohoitoon myös ulkomaita myöten, joten tämäkään ei ole meille este.