Syömishäiriöistäparanemisessa tärkeintä on löytää oma rohkeus edetä kohti terveyttä. Tälläpolulla otetaan paljon askelia, jotka pelottavat ja vaativat suurta keskittymistäsekä ponnistelua. Kannustava ympäristö tuo tähän tärkeällä tavalla voimaa jaauttaa pysymään valitulla tiellä.
Toisinaan on kuitenkin tilanteita, joissaympäristön toimintatavat ja jopa arvot saattavat houkutella takaisin sairauttatukevien käyttäytymismallien pariin, vaikka oma päätös parantua olisikin joselkeästi tehty. Haastavia paranemisympäristöjä voivat olla esimerkiksiurheilujoukkue, koululuokka, kaveripiiri tai sosiaalinen media.
Haastavia paranemisympäristöjä
Urheilulaji, jota harrastaa, voi edellyttäätietynlaista kehonmuotoa tai tiettyä painoa, jolloin siihen pyrkiminen koetaanhelposti luonnolliseksi osaksi lajia. Kaikki joukkueen jäsenet tai lajinharrastajat joko luonnostaan ovat vaatimusten mukaisissa mitoissa tai pyrkivät niihinkuka milläkin keinolla. Jos urheilija on toipumassa syömishäiriöstä, lajinvaatimukset keholle saattavat estää häntä syömästä tarpeeksi, jotta paranemisenon mahdollista tapahtua. Hän saattaa pelätä esimerkiksi, ettei kelpaa enääjoukkueeseen tai lajin harrastajaksi parannuttuaan syömishäiriöstä. Syömisenlisääminen tai oksentamisen lopettaminen saattaa tuntua yksinkertaisestiasialta, joka voi pilata koko elämän vaarantamalla urheilu-uran jatkumisen.
Koululuokassa oppilaiden kesken saattaa vallita kulttuuri,jossa kehoihanteesta poikkeavaa pilkataan, väheksytään tai syrjitään. Tämä voiolla muodoltaan räikeää kiusaamista, hienovaraisempaa vihjailua taiulkopuolelle jättämistä. Syömishäiriöstä toipuva voi kokea uhkaavana ajatuksen,että paranemisen vaatima painon nostaminen voisi saada aikaan muidenhyljeksimäksi joutumisen. Tällöin paineet pitää kiinni nykyisestä painosta taijopa saada se hieman laskemaan voi muodostua suureksi.
Joskus läheisessä kaveripiirissäitselle tärkeillä ihmisillä voi olla ihanteenaan tietty kehon muoto. Kaveruksetovat jopa saattaneet yhdessä arvostella muita kavereita, jotka eivät olemahtuneet muottiin. Ajatus siitä, että itse yhtäkkiä kuuluisi niihin, joitaaiemmin on arvosteltu, saattaa tuntua mahdottomalta. Se olisi ikään kuinyhteiskuntaluokassa tai kastissa alemmalle tasolle joutumista. Ihmisarvosuorastaan laskisi vaarallisen matalalle. Painon nostamisen ajatus saattaatuntua koko elämän mullistavalta uhalta ja vaikeuttaa paranemisen vaatimanalipainon korjaamista.
Myös sosiaalinenmedia tarjoaa paljon informaatiota, joka on helppo tulkita merkiksi siitä,että solakkuus, lihaksikkuus, kehon tiettyjen luiden näkyminen, tietyllätavalla syöminen ja tietynlainen ulkonäkö yleisesti on vaatimus, jotta voikokea olevansa ihmisenä riittävän hyvä. Sosiaalisen median sisällön voi onneksiitse valita, joten tätä ympäristöä voi olla hieman helpompi hallita kuinkäytännön ympäristöä. Toisaalta somen saatetaan kokea ilmaisevan kaikkiinkohdistuvia vaatimuksia, joista on syytä olla perillä, joten sen seuraamattajättäminen saattaa myös tuntua uhkaavalta.
Mitä siis voi tehdä, jos ympäristö ei tunnutukevan paranemista?
Vastaus onyksinkertainen, vaikka ei helppo: syömishäiriönsairastaminen ei ole koskaan parempi vaihtoehto kuin tervehtyminen – ei missääntilanteessa eikä mistään syystä. Sairaana ollessa mieli näkee uhkakuviaparanemisessa ja saa ne näyttämään ylitsepääsemättömiltä. Onkin tärkeää tietää,että käsin kosketeltavankin tosilta tuntuvat syyt ovat asioita, jotka mieli onsaanut näyttämään pahemmilta, kuin ne oikeasti ovat.
Paraneminen tuntuuusein pelottavalta tuntemattomalta, josta ei tiedä, mitä se tuo tullessaan jasaattaa tuntua, että se voi riistää pois jotain elintärkeää. Näin ei kuitenkaanole. Paraneminen ei aiheuta mitään haittaa, vaan päinvastoin. Haastavassaympäristössä paranemisprosessi edellyttää haitallisten ajatusten huomaamista janiiden korvaamista tervehtymistä tukevilla ajatuksilla. Käydään seuraavassaläpi edellä lueteltuihin tilanteisiin sopivia vaihtoehtoisia ajattelu- jaasennemalleja.
Paraneminen urheilujoukkueessa
Vaikka sairaanamieleen tullut ajatus aliravitsemustilan tai oksentamisen hyödyistä urheilussapärjäämisestä saattaa tuntua ainoalta oikealta, on totuus kuitenkin juuripäinvastainen. Syömishäiriötä sairastava urheilija aiheuttaa liian vähäiselläsyömisellä itselleen suuren haitan lajissaan pärjäämiseen. Aliravittu keho eipalaudu kuten terve keho, se vammautuu helpommin ja paranee hitaammin. Se eimyöskään pysty aidon potentiaalinsa mukaisiin suorituksiin, vaan jää aina allesen, mihin se terveenä pystyisi. Lisäksi kilpatoverit saavat melkoisenetumatkan yksinkertaisesti pystyessään toteuttamaan oman kehonsa täyttäpotentiaalia suorituksissaan.
Onkin hyväymmärtää, että syömishäiriöstä paraneminen ei merkitse lihavaksi muuttumistatai omalle lajille kelpaamattomaksi muuttumista. Laihuushäiriöstä paraneminenmerkitsee kyllä normaalipainoon palaamista, mutta se ei vaaranna lajissapärjäämistä vaan mahdollistaa sen. Ajatus siitä, että ei enää kelpaisi lajinsaharrastajaksi parantumisen vuoksi ei pidä paikkaansa. Sairaana ja peloissaanhelposti näkee muut ankarina ja vaativina, eikä huomaa sitä suurta myötätunnonja kärsivällisyyden määrää, mitä muut anteliaasti osoittavat joukkuekaverin jouduttuapulaan.
Paraneminen kiusatuksi tulemisen uhan alla
Koulussakiusatuksi tuleminen on eittämättä rankkaa. Nuoret kiusaavat toisiaanmonenlaisista syistä. Tärkeimpänä syynä kuitenkin on se, että kiusaajat itseovat usein huonovointisia, kovia kokeneita ja ahdistuneita nuoria, jotkatarvitsisivat aikuisten apua. Heidän sanomansa asiat eivät siis ole totuuksiaeivätkä usein edes liity siihen henkilöön, jota kiusataan. Heidän sanomansapahat sanat kuvaavat heidän omaa pahaa oloaan. Heidän on usein nähtävä muuthuonompina kuin he itse, jotta oma vahva huonommuuden tunne ei pääsisi ottamaanvaltaa.
Onkin tärkeääopetella siihen, että ei anna kenellekään toiselle valtaa määrittää omaa arvoaanihmisenä. Jos joku nimittelee tai ilkeilee, on hyvä katsoa häntä säälien jamuistaa, että hänellä taitaa olla aika rankkaa. Hänen sanomisensa eivät teesinusta sitä, mitä hän sanoo. Ne ovat vain sanoja huonosti voivan ihmisensuusta. Itseään ei kannata sairastuttaa siksi, että huonovointiset ihmiseteivät löytäisi arvosteltavaa. He löytävät sitä aina, eikä heitä voi miellyttää.Ei siis kannata edes yrittää – varsinkaan oman terveyden kustannuksella.Kannattaa hakeutua heistä loitommaksi ja keskittyä niiden ihmisten seuraan,jotka hyväksyvät sinut juuri sellaisena kuin olet.
Paraneminen haastavassa kaverikulttuurissa
Jos läheisetystävät eivät hyväksy joukkoonsa ihmisiä juuri sellaisena kuin he ovat, onsyytä miettiä, että onko tämä ystäväpiiri sellainen, johon haluaa ja kannattaakuulua. Aidot ystävät tarjoavat apuaan ja tukeaan ystävälleen, joka onsairastunut vakavaan tautiin. Usein asiasta keskusteleminen avoimesti auttaatilannetta selkiytymään. Ystävillä on runsain mitoin myötätuntoa ja haluaauttaa pulaan joutunutta ystäväänsä. Sairaana voi toki olla vaikeaa luottaaystävien hyväksyntään, sillä oma käsitys itsestä on usein sangen matala.Ystävillä on kuitenkin taipumus olla saatavilla ja osoittaa suurta sydäntäsilloin, kun heidän apuaan ja tukeaan tarvitaan.
Onkin hyväselvittää, ovatko kyseessä todelliset ystävät, jotka ovat luottamuksen arvoiset,vai sellaiset ystävät, jotka hylkäävät hädän hetkellä. Ensimmäisistä kannattaapitää kovasti kiinni ja jälkimäisistä päästää irti pikaisesti. Ystävistäluopumisen ajatus voi tuntua rankalta, mutta on hyvä pitää mielessä, ettäheistä luopumalla tekee tilaa todellisille ystäville.
Paraneminen sosiaalisen medianvaikutuspiirissä
Some on jollaintavalla osa lähes kaikkien elämää. Syömishäiriöistä parannuttaessa on hyvärakentaa itselleen sellaiset sometottumukset, jotka tukevat omaa hyvinvointia.Jos tietyn tahon seuraamisesta aiheutuu syömishäiriöajatusten voimistuminen, ontärkeää laittaa tällaiset sisällöntuottajat ja sivut tauolle.
Paranemisenaikana on hyvä kokonaisuudessaan rakentaa oma ympäristö sellaiseksi, että setukee paranemista mahdollisimman hyvin. Tässä olennaisena osana on omasomeympäristö. Jos pelkää jääväänsä jälkeen tärkeissä ruoka‑, keho- taitreenaustrendeissä voi lohduttautua sillä, että trendien pariin pääseehalutessaan palaamaan heti paranemisen edettyä tukevalle pohjalle. Mitäänkorvaamatonta ei siis voi menettää jättämällä seuraamatta tahoja, jotkavaikeuttavat omaa paranemista.
Lopuksi
Syömishäiriöistäparaneminen on rankka matka, jonka aikana on hyvä huolehtia siitä, ettäylimääräiset esteet raivataan pois tieltä. On hedelmällistä pysähtyä pohtimaanomaa paranemisprosessiaan ja eritellä, mitkä seikat auttavat siinä ja mitkähaittaavat. Muiden tuki on äärimmäisen arvokasta, joten sitä kannattaa ottaavastaan. Muiden aiheuttama haitta puolestaan voi tehdä paranemisestatarpeettoman haastavaa.
Usein on mahdollista vaikuttaa paranemisympäristöönsäenemmän kuin äkkiseltään tulee ajatelleeksi. Haittojen ja hyötyjen analysointiauttaa havahtumaan omaan tilanteeseen ja antaa ideoita sellaisten muutostentekemiseksi, jotka omalta osaltaan tukevat paranemista parhaalla mahdollisellatavalla.
Kesäisin terveisin,
Pia Charpentier
Vastaa